De veroorzakers van hooikoorts
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: gerbenv | Via Artikel Post
Gezien: 2762 |
Aantal woorden: 470 |
Datum: Thu, 21 Apr 2011 |
0 commentaar
Het is weer voorjaar en voor veel mensen betekend dat er aan dat het mooie voorjaarsweer ook een negatieve kant zit: De hooikoort komt weer op. Maar wat veroorzaakt die hooikoorts nou eigenlijk?
Hooikoorts of pollenallergie (medische benaming: Pollinosis) is een van de meest voorkomende allergieën. Meer dan 25% van de bevolking heeft last van deze aandoening. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel, ook wel pollen genoemd, wat in de bloeiperiodes door de lucht verpreid. Vooral de gras- en boompollen zorgen voor veel allergische reacties.
De top 5 hooikoortsveroorzakers:
• Graspollen kunnen voorkomen van begin mei tot eind september. De periode dat graspollen in de lucht zweven is relatief lang, doordat er veel verschillende grassoorten zijn met opeenvolgende bloeiperiodes.
• Brandnetels verspreiden ook pollen. Brandnetels hebben dezelfde bloeiperiode als graspollen, maar veroorzaken de meeste allergische reacties in juni, juli en augustus. Gelukkig bevatten brandnetels minder allergeen dan graspollen, en veroorzaken ze bij minder mensen allergische reacties.
• De Berk verspreid stuifmeel van maart tot mei, en is een van de bomen die voor allergische reacties kan veroorzaken. Een allergie voor het stuifmeel van de berk word een kruisallergie genoemd. Bij een kruisallergie kan het lichaam geen onderscheid maken tussen de verschillende stoffen die erg op elkaar lijken. Wanneer iemand allergisch is voor de berk, kan er ook een allergie voor bv. appels en hazelnoten ontstaan, omdat deze erg op elkaar lijken.
• Elzenpollen worden verspreid in januari, februari en maart. Zelfs als het vriest kunnen er op zonnige dagen pollen van de elzenbomen in de lucht rondzweven. De meeste elzenbomen bloeien in februari of maart, maar het kan dus ook voorkomen dat er in januari al bomen beginnen te bloeien.
• Onkruidpollen, zoals die van de bijvoet, weegbree of zuring kunnen ook allergische reactie veroorzaken. De weegbree en de zuring hebben de zelfde bloeitijd als de grassen, de bijvoet bloeit van half juli tot begin augustus. De bijvoet kan een kruisreactie veroorzaken en zorgen voor allergische reacties voor ambrosia pollen. Dit relatief nieuw onkruid in Nederland bloeit van augustus tot half oktober.
Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie. Voor hooikoortspatiënten is er een pollenkalender opgezet, met daarin de bloeiperiodes van de vegetaties die hooikoorts kunnen veroorzaken. Ook op teletekstpagina 709 is er informatie te vinden over pollen die op dat moment voor allergische reacties kunnen zorgen.
Over de Auteur
Ronald Molenaar is een freelance tekstschrijver
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen