FB pix De voordelen van vitamine B12 - Artikelpost

De voordelen van vitamine B12

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2630 | Aantal woorden: 529 | Datum: | 0 commentaar

Vitamine B12 is een veilig en betrouwbaar vitamine. Voor de bewuste persoon is een regelmatige inname van een voorgeschreven hoeveelheid vitamine B12 een belangrijk element voor het behoud van een evenwicht van het lichaam. B12 kan worden verkregen uit voeding, indien dit niet mogelijk is kan het worden genomen in de vorm van supplementen (oraal of via injecties).

In combinatie met andere B-groep vitaminen, zorgt vitamine B12 voor de goede werking van vitale levensprocessen van het menselijk lichaam. Het is belangrijk voor het behoud van een gezond zenuwstelsel en DNA-productie. Vitamine B12 helpt bij het reguleren van de vorming van rode bloedcellen in het lichaam. Andere voordelen van vitamine B12 zijn onder meer de rol in het behoud en het verhogen van energie-niveaus in het menselijk lichaam.

Vitamine B12 is zeer gunstig in verschillende vormen. Methylcobalamine, de co-enzym vorm van vitamine B12 is een lichaamsvriendelijke versie, wat betekent dat er geen metabole stappen nodig zijn voor de inname en het kan worden gebruikt in zijn normale vorm. Het is beschikbaar als een tablet die oplost onder de tong (omdat het spijsverteringsstelsel dit molecuul kan veranderen). Met deze methode kan vitamine B12 direct doordringen in de bloedbaan en zorgt het voor een behoorlijk aantal positieve effecten. Hydroxocobalamine is een andere vorm van vitamine B12 die is erkend als een effectieve behandeling voor cyanide vergiftiging.

Onderzoeken tonen een duidelijke, inverse correlatie tussen homocysteïne (een aminozuur in het menselijk lichaam) en vitamine B12 niveaus. Het blokkeren van de vorming van homocysteïne leidt tot endotheliale dysfunctie (een vernauwing van de slagaders) en is een voorloper van atherosclerose, vitamine B12 helpt bij het beteugelen van atherosclerose. Een supplement van vitamine B12 verhoogt ook de efficiëntie van de capaciteit van foliumzuur om lagere homocysteïne niveaus te verkrijgen. Onderzoekers zijn van mening dat in combinatie met foliumzuur, een adequate dosis van vitamine B12 helpt om hart-en vaatziekten tegen te gaan, maar ook trombose. De synthese van adenosylmethionine, een stof die betrokken is bij het immuunsysteem en de stemming, hangt af van de vereniging van foliumzuur en vitamine B12.

Onderzoek toont aan dat de absorptie van vitamine B12 afneemt met een hogere leeftijd. Vandaar dat een verhoogde inname van vitamine B12 uitermate geschikt is voor volwassenen boven de vijftig. De aanbevolen vorm van inname is een capsule, omdat ouderen deze vorm beter absorberen, dan het opnemen uit voedsel. Een supplement van vitamine B12 helpt bij de cognitieve functie en geneest bepaalde neurologische problemen, zoals dementie

In de meeste gevallen moet vitamine B12 worden ingenomen in combinatie met een foliumzuur supplement en een B-complex supplement. Het goede nieuws is echter dat, terwijl een inname van vitamine B12 de functies die nodig zijn voor het alledaagse bestaan vergemakkelijkt, een extra dosis geen kwaad kan, maar juist kan worden opgeslagen voor toekomstig gebruik.

Over de Auteur

Anna Janzing is een up-and-coming journalist werkende bij NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo