Dwangneurose (OCS)
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: vincent | Via Artikel Post
Gezien: 4475 |
Aantal woorden: 447 |
Datum: Fri, 9 May 2014 |
0 commentaar
Bij OCS ervaart de patiënt angstopwekkende gedachten en deze worden door middel van dwangrituelen geneutraliseerd. In Nederland is OCS vooral bekend als de dwangneurose.
Voluit geschreven staat het voor “obsessieve compulsieve stoornis”. En ook zul je het tegenkomen als OCD. Vertaald naar het Engels krijg je namelijk “obsessive compulsive disorder”. De patiënt probeert allerlei gevreesde scenario's te voorkomen.
Bij zogenaamde intrusies kan men bijvoorbeeld denken dat godslasterlijke gedachten ook echt consequenties hebben. Dwanghandelingen moeten de gevreesde situatie voorkomen. Bij controledwang wordt steeds gecontroleerd of deuren wel goed op slot gedaan zijn. In het uitvoeren van de dwanghandeling gaat veel tijd zitten.
Van dwang zijn er verschillende vormen. Wat veel mensen met dwangneurose doen is dwangmatig tellen. Sommige mensen met dwang hebben een fascinatie voor een getal. Iets moet bijvoorbeeld altijd precies drie keer gebeuren. Veel OCS-patiënten lijden aan controledwang. Bij deuren die op slot horen te zitten wordt bijvoorbeeld vaak gecontroleerd of deze wel goed op slot is gedaan. En of alle gaskranen thuis dichtgedraaid zijn. Het steeds opnieuw controleren zorgt er voor dat de patiënt minder vertrouwen krijgt in zijn of haar waarneming.
Veel mensen zullen smetvrees wel kennen. De patiënt is bang om besmet te raken door anderen. Het gevolg is dat de patiënt aanraking gaat vermijden en zichzelf of de handen veelvuldig wast. Veel mensen met smetvrees zullen de deuren met de ellenbogen openen.
Behandeling van OCS kan via een psychiater. Behandeling kan met gedragstherapie en het voorschrijven van medicijnen. Wanneer er ook sprake is van een depressie wordt er dikwijls antidepressiva voorgeschreven. Nadat de depressieve klachten flink zijn afgenomen, is het gemakkelijker om de dwangklachten aan te pakken.
Waar veel mensen met dwangneurose baat bij hebben is cognitieve gedragstherapie. Hierbij leeft men de dwanghandelingen af. Iemand met smetvrees mag bijvoorbeeld niet meer de deuren met de ellebogen openen. Omdat iemand vastkleeft aan irreële gedachten is dit niet iets dat van de ene op de andere dag is gebeurd.
Niet iedereen met dwangneurose zal om professionele hulp vragen. Daarom weet men niet hoeveel mensen nu precies aan de aandoening lijden. Naar schatting lijdt 1 op de 50 mensen aan OCS. Als dit klopt dan lijdt 2% van de bevolking aan de aandoening.
Over de Auteur
Vincent schrijft regelmatig artikelen over psychiatrische aandoeningen, waaronder OCS.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen