FB pix Eigenwaarde Vergroten - Zet Jezelf In Het Goeie Licht - Artikelpost

Eigenwaarde Vergroten - Zet Jezelf In Het Goeie Licht

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 3642 | Aantal woorden: 507 | Datum: | 2 commentaar

Je mag altijd naar hulp vragen, dat is ons vaak gezegd. Maar als je je eigenwaarde vergroten wil, is een eerste stap misschien niet direct te denken dat je hulp nodig hebt.

Antwoorden en raad over emotionele kwesties als eigenwaarde, zelfvertrouwen en assertiviteit liggen vaak binnen in jezelf - je moet ze allen maar durven zoeken.

Eigenwaarde bijvoorbeeld is het mate van het gevoel dat je waardevol bent. Maar hoe bepaal je wat waardevol is - en, nog belangrijker, wie bepaalt wat waardevol is?

Als je lage eigenwaarde ervaar, dan is er grote kans dat al je levenswaarden al bepaald zijn geweest door anderen. Dit gebeurt meestal in je jeugd, door ouders, het onderwijs, de maatschappelijke normen waarin je bent opgegroeied.

Als een mens ouder wordt, neemt hij vaak die waarden van anderen onder de loep - om ze te begrijpen, maar ook om ze op de proef te stellen...wat waarde heeft voor de ene hoeft niet zo te zijn voor een ander.

Maar vaak zijn de jeugdige invloeden zo sterk dat die oude waarden je leven kan blijven sturen, ook passen ze niet in jou wereldbeeld. Je weet dat je je eigen leven hoort te leiden, je weet dat je net zo belangrijk als anderen bent, maar je blijft handelen en voelen volgens de normen en waarden uit je jeugd.

Een lage zelfbeeld ontstaat in je jeugd als er conflict is tussen wie je bent en wie anderen verwachten van je te zijn. Als die zelfbeeld niet de kans krijgt om zelf volwassen te worden, dan blijf je je ondergeschikt voelen, en zie je jezelf alleen in het licht van het oordeel van anderen.

Maar je moet jezelf in het goeie licht zetten - je eigen licht.

Anderen die denken te kunnen bepalen wat jij waard bent zijn alleen bezig hun eigen waarde te vergroten ten koste van jou - maar alleen jij kan bepalen wat waarde heeft in jouw leven.

Je eigenwaarde vergroten vraagt eerste om je eigen waarden te scheppen. Bekijk al je bestaande levenswaarden opnieuw en beslis welke je wilt behouden of verwerpen volgens wat goed is voor jouw zelfbeeld. Bedrieg jezelf niet, jij bent het meest belangrijk voor jezelf in jouw leven. Het is niet een kwestie van "Je mag zijn!" maar dat "Je moet zijn!".

Tussen al die miljarden mensen op deze aarde, is jouw leven jouw zaak. Verpest het niet om de egos van anderen te voeden. Verpest het niet door jezelf "ondergeschikt" op te stellen.

De mate van je eigenwaarde meet je met je zelfgeschapen levenswaarden. Maak het makkelijk voor jezelf om aan die waarden te voldoen, Schijn je eigen licht.

 Over de Auteur

Ik hou mijzelf bezig met (onder anderen) persoonlijke-ontwikkelings kwesties. Je kan meer artikelen lezen over persoonlijke ontwikkeling, bewust leven, eigenwaarde vergroten en verwante onderwerpen op mijn website NlArtikelen.com

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Motivatiejournal
Motivatiejournal

€ 22,99
Toon product

Je bent waardevol
Je bent waardevol

€ 19,99
Toon product

De grote sprong van de Egel Bernardo
De grote sprong van de Egel Bernardo

€ 19,95
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo