Epilepsie bij vrouwen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: moniekdegraaf | Via Artikel Post
Gezien: 1664 |
Aantal woorden: 449 |
Datum: Tue, 11 Oct 2011 |
0 commentaar
Een epileptische aandoening uit zich bij elke patiënt op een andere manier. De frequentie van de aanvallen, het moment waarop een aanval plaats kan vinden en de reactie op medicijnen is bij iedere patiënt verschillend. Daarnaast uit een epileptische aandoening zich bij mannen anders dan bij vrouwen. Bij veel vrouwen word de aandoening beïnvloed door hormonen. Een vrouw kan bijvoorbeeld tijdens de menstruatie een groter risico lopen op het optreden van een aanval.
De invloed van hormonen
Over het algemeen leiden hormonen niet tot een aanval, maar ze kunnen hun optreden wel beïnvloeden. Vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) beïnvloeden bepaalde hersencellen, waaronder de temporale kwab. Dit deel van de hersenen is vaak verantwoordelijk voor partiële aanvallen. Door de invloed van oestrogeen worden deze hersencellen geprikkeld en kan epileptische aanval zich openbaren. Bij veel vrouwen met epilepsie veranderd het aantal of het patroon van de aanvallen tijdens de ovulatie of aan het begin van de menstruatie. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Een mogelijke oorzaak zou de verstoring van het evenwicht tussen de twee geslachtshormonen kunnen zijn, of het kan worden veroorzaakt doordat de hoeveelheid anti-epileptica in het bloed afneemt tijdens de menstruatie. Progesteron kan in tegenstelling tot oestrogeen bij sommige vrouwen een aanval juist remmen of voorkomen.
Kalender met invloedrijke factoren
Het bijhouden van de hormonale invloeden op een kalender, kan helpen bij het vinden van de juiste medicatie en behandelingen. Door de dagen van de menstruatie, ovulatie en de momenten waarop epileptische aanvallen plaatsvinden goed bij te houden, kan er worden gekeken welke invloed de hormonen hebben op de aanvallen. Daarnaast is het belangrijk om andere factoren die van invloed kunnen zijn, zoals gemiste medicatie, slapeloosheid, ongewone vermoeidheid, stress of een ziekte bij te houden op de kalender.
Als je vermoed dat je hormonen invloed hebben op de duur en frequentie van de aanvallen, noteer deze dan op een kalender of in een dagboek. Het maken van een goede omschrijving van de hormonale veranderingen en de veranderingen in de aanvalspatronen, kan een epilepsie-specialist helpen met het zoeken naar de juiste behandeling en medicatie. Hoe meer informatie over de epileptische aandoening en de hormonale invloeden een specialist heeft, hoe effectiever de behandeling zal zijn.
Over de Auteur
Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen