Gedragsverandering is het überhaupt mogelijk?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Psyquin | Via Artikel Post
Gezien: 2088 |
Aantal woorden: 833 |
Datum: Wed, 27 Apr 2011 |
2 commentaar
Het nieuwe jaar is nog amper een maand oud, maar van uw goede voornemens is al niets meer over. Nog geen dertig dagen geleden was u er nog heilig van overtuigd dat het deze keer allemaal echt zou lukken. Stoppen met roken, meer bewegen, meer tijd met de kinderen doorbrengen, wederom is er niets van terecht gekomen. Hoe kan het toch het ons als mensen niet lukt om ons gedrag blijvend te veranderen? Is een blijvende gedragsverandering überhaupt mogelijk?
Naar dit onderwerp is veel psychologisch onderzoek gedaan en er is veel over geschreven. In de loop der jaren zijn er een aantal modellen ontstaan over gedragsverandering. In dit artikel leest u meer over gedragsverandering en waarom het zo moeilijk is.
Kernovertuigingen
Veel mensen denken dat het niet zo is, maar eigenlijk zitten wij als mens vrij eenvoudig in elkaar. De evolutie heeft ons geprogrammeerd om zoveel mogelijk volgens vaste patronen te denken en te handelen. Het afwijken van deze patronen levert ons vaak stress op, vandaar dat wij ons liever vasthouden aan deze patronen. De vaste patronen in het denken noemen we 'kernovertuigingen'. Kernovertuigingen zijn principes, attitudes en gedachten over hoe bepaalde dingen (zouden moeten) werken in het leven. Onderling hebben mensen zeer unieke kernovertuigingen. Een vegetariër zal een bepaalde kernovertuiging hebben ten opzichte van het eten van vlees. Een moeder heeft bepaalde kernovertuigingen ten opzichte van de opvoeding van haar kind. Maar u heeft ook kernovertuigingen over 'simpele' zaken, zoals het gebruik van een auto. Kernovertuigingen spelen een zeer belangrijke rol bij het bepalen van ons gedrag. Wij zullen altijd proberen te handelen in overtuiging met onze gedachten. Wanneer wij ons gedrag drastisch willen veranderen betekend dat dus dat we zullen moeten handelen in strijd met onze kernovertuigingen. Dit is vrijwel niet vol te houden, onze hersenen hunkeren voortdurend naar het oude vertrouwde patroon. De enige manier om gedrag blijvend te veranderen is via het veranderen van de onderliggende kernovertuigingen.
Subjectieve norm
Behalve kernovertuigingen spelen andere factoren een rol. De 'subjectieve norm' bijvoorbeeld. Als sociale wezens vinden wij mensen het erg belangrijk wat anderen vinden. Als u zich voorneemt om elke avond een rondje te gaan hardlopen, denkt u misschien na over wat de buren zullen denken als zij u puffend door de straat zien joggen. Als u stopt met roken, zult u mogelijk commentaar verwachten van collega's waar u altijd mee buiten staat. Kortom: ook de goedkeuring van uw omgeving speelt een zeer belangrijke rol bij gedragsverandering.
Zelfvertrouwen en gevoel van controle
Als u er van te voren al vanuit gaat dat afvallen wederom niet zal lukken, dan kunt u zich de moeite beter besparen. Uw zoveelste poging zal wederom uitdraaien op een mislukking. Zelfvertrouwen - het vertrouwen in uw vermogen om te kunnen veranderen - is van essentieel belang bij gedragsverandering. Wanneer u het idee heeft dat u een speelbal bent van externe oorzaken en weinig invloed op uw eigen leven heeft is de kans klein dat u op een sucessvolle manier uw gedrag zult kunnen aanpassen. Uw leven is voor u dan immers een aaneenschakeling van willekeurige 'pech' en 'geluk' momenten, waar u zelf nauwelijks invloed op heeft.
Mensen die wel het gevoel hebben dat zij zelf controle uitoefenen op hun leven, zijn over het algemeen wel succesvol in hun pogingen om hun gedrag te veranderen.
Als korte samenvatting kunnen wij stellen dat uw poging om uw gedrag te veranderen strekt afhangt van de volgende zaken:
- Een positieve overtuigingen ten opzichte van het te bereiken doel
- Goedkeuring en steun vanuit uw omgeving
- Het gevoel dat u zelf invloed heeft op uw leven en gedrag
De interactieve zelfhulpmodules van Psyquin gaan uit van het menselijk vermogen om zelf gedragsverandering te bewerkstelligen en gaan uit van een aanpak op basis van deze uitgangspunten.
Over de Auteur
Psyquin is een interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Via interactieve online modules werkt u zelf aan milde psychologische klachten, zoals faalangst, overmatig piekeren en slaapproblemen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen