Gordelroos
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Senh | Via Artikel Post
Gezien: 1094 |
Aantal woorden: 942 |
Datum: Mon, 15 Feb 2016 |
0 commentaar
Gordelroos
De medische term voor gordelroos is herpes zoster. Gordelroos is een ziekte waarbij groepen met blaasjes op een rode huid verschijnen. Er bevindt zich een scherpe begrenzing tussen de aangetaste huid en de onaangetaste huid. De blaasjes lijken op waterpokken. De blaasjes kunnen rondom de romp een gordel vormen. Door gordelroos blaasjes open te krabben kan men littekens krijgen.
Het verloop van gordelroos
In eerste instantie zal men tintelingen ervaren welke lijken op elektrische schokjes, er is op dat moment nog niets te zien op de huid, de huid is in de eerste fase nog onaangetast. In de eerste paar dagen zal men steeds meer pijn krijgen, een pijn welke het beste te omschrijven is als een spierpijn. De huid is dan nog steeds onaangetast. Na een paar dagen zal de huid rood worden en ontstaan er blaasje op de huid. Deze blaasjes zijn gevuld met vocht. Kenmerk voor gordelroos is dat op slechts één helft van de lichaam sprake zal zijn van gordelroos. De blaasjes zullen overgaan in korstjes. Na een week of 2 á 3 zal de gordelroos weer verdwenen zijn, meestal vanzelf, zonder dat men medische ondersteuning nodig heeft gehad.
Bij ouderen kan er na het verdwijnen van de gordelroos nog lang pijn zijn in het gebied waar de gordelroos zat.
Als gordelroos alleen op rondom de romp zit dan is het in principe ongevaarlijk. Gordelroos kan echter ook nabij het oog en de oren komen. In deze gevallen kan gordelroos wel gevaarlijk zijn. Het zicht, het gehoor en het evenwicht kunnen blijvend aangetast worden. Daarnaast kan gordelroos er toe leiden dat een deel van de gezichtsspieren blijvend verlamd raken.
Oorzaak gordelroos
Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Het varicella zoster virus is ook verantwoordelijk voor de waterpokken, wat de meeste mensen als jong kind al krijgen. Nadat men de waterpokken heeft gehad zal het virus inactief worden en in bepaalde zenuwcellen blijven zitten. Bij een verminderde weerstand kan het virus weer actief worden. Gordelroos komt vaker voor op latere leeftijd omdat de antistoffen welke men na aanleiding van de waterpokken minder sterk worden. Mensen die nog geen waterpokken hebben gehad kunnen geen gordelroos krijgen. Als zij in aanraking komen met iemand die gordelroos heeft zullen zij de waterpokken krijgen. Nadat men de waterpokken heeft gehad kan men later wel gordelroos krijgen.
Net zoals de waterpokken krijgt men in principe maar 1x keer in het leven gordelroos. Mensen met een slechte weerstand kunnen vaker gordelroos krijgen. 20% van de bevolking krijgt gordelroos. De kans om gordelroos te krijgen is in de zomer groter dan in de winter.
Gordelroos en de ogen
Het varicella zoster virus houdt zich in inactieve vorm ook op in de zenuwcellen rond de ogen. Bij verminderde weerstand kan gordelroos uitbreken in en rondom het oog. Het hoornvlies kan ontstoken worden en de binnenzijde van het oog kan ook ontstoken worden. Als de binnenzijde van het oog ontstoken raakt dan zal er in het oog een verhoogde druk ontstaan. Men kan in het slechtste geval blind worden aan het door gordelroos getroffen oog.
Als gordelroos uitbreekt rondom de zenuwcellen van een oor kan men gehoorbeschadiging krijgen. Als gordelroos uitbreekt in de zevende hersenzenuw kunnen bepaalde gezichtsspieren verlamd raken.
Behandeling van gordelroos
Bij gordelroos welke rondom de romp uitbreekt is het in principe niet nodig om de gordelroos te laten behandelen door een arts. Gordelroos is bovendien lastig te behandelen omdat het een virus is. Gordelroos zal in de meeste gevallen na een week of 2 – 3 vanzelf weer verdwijnen. Maatregelen welke men zelf kan nemen zijn maatregelen welke de weerstand ondersteunen zodat het lichaam meer kracht heeft om te herstellen van gordelroos. Maatregelen welke men kan nemen zijn: voldoende rust en zorgen voor voldoende vitamines en mineralen door gezonde voeding te eten en dit eventueel aan te vullen met vitaminesupplementen. Tegen de pijn kan men gebruik maken van pijnstillers.
Als de gordelroos uitbraak nabij het oog plaats vindt dan is het van belang dat gordelroos wordt behandeld. Dit om te voorkomen dat het zicht wordt aangetast of men aan het oog blind raakt. Artsen maken om de gordelroos uitbraak aan het oog te bestrijden gebruik van oogdruppels of oogzalf. Als het nodig is kunnen zij een antiviraal middel voorschrijven welke men in tabletvorm kan nemen. Bij patiënten welke verzwakt zijn kan er via een infuus een antiviraal middel worden toegediend. Behandeling met antivirale middelen hebben alleen nut als deze binnen 7 dagen na het uitbreken van gordelroos worden toegediend. Daarna hebben deze middelen geen nut meer, het virus heeft zich dan al te ver kunnen ontwikkelen.
Ook als de gordelroos nabij het oor uitbreekt zal men zich moeten laten behandelen door een arts. Als men gordelroos nabij het oor niet laat behandelen dan heeft men kans dat men blijvende gehoorschade oploopt of dat het evenwichtsorgaan blijvend aangetast wordt. Bij gordelroos rondom het oor bestaat er tevens het risico dat de zevende hersenzenuw geïnfecteerd met gordelroos raakt. Als de zevende hersenzenuw geïnfecteerd raakt loopt men het risico dat de gezichtsspieren aan één helft van het gezicht verlamd raken. Indien gordelroos uitbreekt nabij het oor zal de arts dit behandelen met antivirale middelen en prednison.
Over de Auteur
Robin schrijft graag over alles wat te maken heeft over de gezondheid, kwaaltjes en (gezonde) voeding.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen