Het aanspreken van het zelfgenezend vermogen d.m.v. hypnotherapie.
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: jovannavriend | Via Artikel Post
Gezien: 1449 |
Aantal woorden: 978 |
Datum: Fri, 10 Dec 2010 |
0 commentaar
In mijn praktijk voor integratieve psychotherapie Positive Impulse in Amsterdam, werk ik veel met hypnotherapeutische interventies. Dit varieert van regressie tot delenwerk en versterkende visualisaties. Het bijzondere van het in contact komen met de kracht van het onderbewuste is dat heit processen kunnen worden aangesproken die normaal niet reageren op commando's van de bewuste geest. Hier kun je in contact komen met onwillekeurige processen in het lymbisch systeem. Ook de manier waarop men denkt, over de wereld en over zichzelf heeft enorme invloed op het geestelijk en lichamelijk functioneren.Ik heb aan den lijve ondervonden en in mijn omgeving meegemaakt hoe sterk een lichamelijk euvel zijn invloed op de geestgesteldheid kan doen gelden. Een eenvoudige griep kan iemand b.v. al depressieve gevoelens geven of zijn geestkracht ondermijnen.
Anderzijds is het frappant om te zien hoe mensen met een krachtig zelfbeeld en positieve levenshouding, lichamelijke ongemakken als minder ingrijpend lijken te ervaren.
Ik heb b.v. een aantal mensen met HIV begeleid tot aan het einde van hun laatste levensfase en het was fascinerend en ontroerend om te zien, welke krachten nog konden worden gemobiliseerd zuiver op basis van pure geestkracht.
D.m.v. het optimaliseren van de geestelijke gezondheid, en het gebruik van trance denk ik dat er veel te bereiken is wat betreft het nog beter met elkaar in overeenstemming brengen van de combinatie lichaam en geest. Het via trance in aanraking komen , ingrijpen in en optimaliseren van onbewuste processen, is m.i. heel doeltreffend en bij uitstek geschikt om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te optimaliseren.
Met trance bedoel ik dan de staat waarin iemand is als hij zich naar binnen keert en de aandacht voor de buitenwereld verslapt, dit is vergelijkbaar met het opgaan in een film, een dagdroom, of een goed boek. In deze trance staat is het mogelijk zich vroegere situaties beter voor de geest te halen dan in de dagelijkse staat, ook kan men hier in b.v. makkelijker in contact komen d.m.v. visualisaties met datgene wat zich normaal op een onbewust niveau afspeelt.
Tevens verdwijnt de rationele benadering vanuit de bewuste en kritische geest wat meer naar de achtergrond, waardoor men over het algemeen meer open staat voor suggesties.
De mate van trance kan verschillen van zeer licht en zich nog bewust zijn van wat er in de omgeving gebeurt, tot zeer diep, helemaal in de trance ervaring opgaand en geen prikkels meer uit de omgeving ontvangend.
De openleggende interventies waar we ons hoofdzakelijk mee bezig houden, binnen de Integratieve Psychotherapie zijn denk ik essentieel wat betreft het aanpakken van overtuigingen, ik-sterkte en zelfbeeld, omdat iemand met blokkerende overtuigingen waarschijnlijk zichzelf het genezingsproces niet altijd makkelijk zal toestaan.
In zijn "Handboek voor psychosomatiek" vestigt Kees Meijer de aandacht op het enorme belang, eerst de onderliggende overtuigingen aan te pakken, omdat als deze niet worden gezien en herkaderd, de klacht zich zeer waarschijnlijk op een andere plek dan de huidige zal gaan openbaren. ( Meijer 2003
In de hypnotherapie wordt gebruikt gemaakt van geïnduceerde en spontane trance. Onder spontane trance wordt verstaan, de staat van naar binnen gekeerd zijn en gefocust zijn, die vanzelf ontstaat als de client zich richt op de kwaal of het probleem. Deze wordt meestentijds als subtieler waargenomen dan de geinduceerde trance, zoals de 3 en 5 stapsinductie, maar kan even werkzaam zijn.Ik denk daarom ook niet dat de een de voorkeur verdient boven de ander en dat de keuze voor spontane of geïnduceerde trance genomen zou moeten worden, afhankelijk van de gevoeligheid, dispositie en vermogen van de cliënt.
Ik denk dat veel mensen een groot deel van hun leven in deze natuurlijke trance staat doorbrengen, onder invloed van de meest uiteenlopende meestal onbewuste impulsen, signalen, gevoelens, maatschappelijke en morele waarden en in de loop der jaren opgedane eigen overtuigingen.
De kracht van trance berust waarschijnlijk op het kunnen omzeilen van de weerstanden en de ratio, die de geest ontvankelijker zullen maken voor de aangeboden suggesties en interventies en vooral aan het in aanraking kunnen komen met processen die zich normaal niet laten beïnvloeden door de bewuste geest.
Aangezien ik het heb over het verschil tussen de natuurlijke, vanzelf optredende trance, waarbij contra-indicaties vanzelfsprekend geen rol kunnen spelen, omdat deze toestand onwillekeurig wordt opgeroepen en de geïnduceerde trance, zou ik bij deze laatste vorm nog wel iets over de contra-indicaties en de werkzaamheid willen vermelden.
Trance wordt afgeraden en /of is niet werkzaam bij de volgende gesteldheden, waarbij een rode draad lijkt te zijn of mensen al dan niet in staat zijn om werkelijkheid van fantasie te onderscheiden,n.l. o.a.:
Chronische psychose, sterk narcistische persoonlijkheid, waarbij de cliënt niet bereid is naar zichzelf te kijken, ernstige psychopathie, angsttoestanden, zeer onstabiele patiënten en mensen met een sterk erotiserende of afhankelijkheidsbehoefte.
Hiernaast is de trance welke men gebruikt in de hypnotherapie een natuurlijke toestand van lichaam en geest, die meestal gepaard gaat met relaxatie.
Echte contra-indicaties voor het oproepen van deze toestand via suggesties, lijken er niet te zijn. Het allerbelangrijkste is de verborgen kracht binnen de mens, die in een ieder verborgen zou zijn en slechts ontwaakt zou dienen te worden.
Literatuur: Kees Meijer, Handboek Psychosomatiek, 3e druk, 2003 Baarn.
Over de Auteur
Jovanna Vriend is integratief therapeute met een eigen praktijk "Positive Impulse" in Amsterdam. Zij studeerde o.a. Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Volgde de opleiding integratieve psychotherapie BGL&Partners en is bijgeschoold door Dr.H.A.A. de Berk in rouwverwerking. de http://www.psycho-hypnotherapie-regressie.nl
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen