FB pix Het carpaal tunnel syndroom - Artikelpost

Het carpaal tunnel syndroom

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1263 | Aantal woorden: 684 | Datum: | 0 commentaar

Het carpaal tunnel syndroom komt voor bij 5% van de mensen op middelbare leeftijd. Toch wordt het bij lang niet iedereen herkend. Wat is het carpaal tunnel syndroom?
Bij het carpaal tunnel syndroom is er sprake van een beknelling van de middelste armzenuw, ook wel nervus medianus genoemd. De nervus medianus loopt samen met de buigpezen door de carpale tunnel vanuit de onderarm naar de handpalm. Bij een carpaal tunnel syndroom is er sprake van een beknelling van de nervus medianus wat een doof, tintelend, maar ook zeker een heel pijnlijk gevoel kan geven wat zelfs van de schouder tot aan de vingertoppen kan lopen.

Oorzaken van het carpaal tunnel syndroom

In de meeste gevallen zal er sprake zijn van RSI. Het veelvuldig met kracht herhalen van dezelfde beweging of een verkeerde houding tijdens druk uitvoeren. De nervus medianus raakt bekneld en het weefsel gaat opzwellen. Echter hoeft RSI niet alleen de oorzaak te zijn van het carpaal tunnel syndroom. Een kneuzing of een klein breukje kan de druk ook laten toenemen. Een breukje in de handbotjes hoeft niet altijd meteen op te vallen.

Daarnaast kunnen medische factoren en de leefstijl ook een grote rol spelen waarbij de kans op een carpaal tunnel syndroom sterk vergroot wordt. Suikerziekte, reuma, schildklierproblemen en fybromyalgie vergroten de kans op een beknelling in de carpale tunnel. Ook drugs, roken, overgewicht en caffeïne kunnen mede een oorzaak zijn. Zwangere vrouwen hebben vaak tijdelijk last van het carpaal tunnel syndroom. Vaak zijn deze klachten na de zwangerschap weer voorbij.

Klachten van het carpaal tunnel syndroom

De pijnklachten kunnen in zo’n grote mate aanwezig zijn dat men ’s nachts er niet van kan slapen. Men kan een tintelend of doof gevoel hebben wat uitstraalt naar de vingertoppen, maar ook een uitstralende pijn voelen van schouder tot vingers. Drukken ter hoogte van de nervus medianus wordt als zeer pijnlijk ervaren. Vaak helpt een pijnstiller om tijdelijk de symptomen te verlichten, maar het is zeker niet de oplossing voor het carpaal tunnel syndroom.

Behandeling van het carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom wordt vastgesteld met een spier/zenuwonderzoek. In eerste instantie zal de arts rust voorschrijven eventueel in combinatie met een spalk of brace. Hierdoor blijft de pols in een optimale houding liggen. Mochten de klachten na een periode van rust niet voorbij gaan en blijft de nervus medianus bekneld zitten? Dan kan de arts een injectie voorschrijven. De injectie bevat cortisone wat een bijnierschorshormoon is. Cortisone heeft een ontstekingsremmende werking. Als na verloop van tijd blijkt dat ook een injectie niet geholpen heeft dan zal de arts gaan opereren. Onder plaatselijke verdoving wordt er bij de operatie de dwarse polsband doorgesneden om zo de carpale tunnel en de nervus medianus meer ruimte te geven. Dit is een kleine operatie die slechts 15 tot 30 minuten zal duren. De pijn zal daarna snel weg zijn. Wel zal er gerevalideerd moeten worden bij de fysiotherapeut of kinesist.

Over de Auteur

Tom Dijkema

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo