FB pix Het ontstaan van astma - Artikelpost

Het ontstaan van astma

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1274 | Aantal woorden: 625 | Datum: | 0 commentaar

 

In Nederland zijn ruim 500.000 mensen die astma hebben. Hoewel dit een aanzienlijk aantal mensen bedraagt, is nog niet duidelijk waarom sommige mensen astma krijgen en waarom andere mensen geen astma krijgen. Door wetenschappers wordt nog steeds gezocht naar de precieze oorzaak van astma, omdat deze nog niet bekend is. Regelmatig blijkt dat astma erfelijk is, maar daarmee is natuurlijk nog niet de echte oorzaak aangeduid.

 

Erfelijkheid speelt een rol bij astma

 

Astma kan op elke leeftijd ontstaan, maar toch is het zo dat de ziekte veelal van kind af aan al aanwezig is. Zoals gezegd blijkt uit veel onderzoeken dat erfelijkheid astma veroorzaakt. Wanneer één van je ouders astma heeft of ergens allergisch voor is dan is er een kans van maarliefst vijftig procent dat ook jij deze aanleg zult hebben, en dus astma zou kunnen krijgen. Hebben beide ouders astma of zijn beide ouders allergisch dan is deze kans nog eens twintig procent hoger. Wanneer geen van beide ouders astma heeft, is de kans op het ontwikkelen van astma ongeveer vijf tot tien procent. Aanzienlijk lager dus dan wanneer je astmatische ouders hebt.

 

De ontwikkeling van astma

 

Astma wordt ontwikkeld wanneer iemand met aanleg voor astma regelmatig geconfronteerd wordt met prikkels. Voorbeelden van prikkels zijn de huidschilfers van dieren en huisstofmijt. Het ontwikkelen van astma gaat vaak langzaam, waardoor een kind pas na een paar jaar allergische reacties zal gaan krijgen. Welke reacties iemand vertoont, kan verschillen. Veel voorkomende reacties zijn niesen, jeuk aan je ogen, gezwollen oogleden, een verstopte neus en een droge hoest.

 

Overige oorzaken van astma

 

Wanneer astma in de familie niet voorkomt, is het niet erfelijk. Mocht je toch astma ontwikkelen, dan moet hier dus een andere oorzaak voor zijn. Er zijn een paar situaties te noemen die astma veroorzaken, maar het is niet per definitie dat je dan echt astma krijgt. Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben een verhoogde kans op astma. En ook als je moeder tijdens de zwangerschap rookte of wanneer je geboortegewicht aan de lage kant is, heb je meer kans op het ontwikkelen van astma. Zoals gezegd, krijg je niet per definitie astma, maar er lijkt wel degelijk een verband te bestaan. Een andere oorzaak van astma ligt bij het zogeheten beroepsastma, dat ontstaat bij het langdurig en veelvuldig inademen van bepaalde chemische stoffen (verf/asbest).Over de Auteur

Lightfresh is een aanbieder van luchtzuiverende verlichting. Met de producten van Lightfresh kunnen klachten die ontstaan door onder andere huismijt allergie, astma en hooikoorts eenvoudig worden tegengegaan.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo