Het SI Gewricht
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Christian | Via Artikel Post
Gezien: 1454 |
Aantal woorden: 476 |
Datum: Sat, 9 Jun 2012 |
0 commentaar
Het SI Gewricht, of Sacro-iliacale gewricht, bevindt zich onderin de rug aan beide kanten van de wervelkolom. Het gewricht kan nauwelijks bewegen maar veel problemen veroorzaken. Pijn in de onderrug wordt vaak veroorzaakt door dit gewricht.
Klachten
Er zijn verschillende soorten klachten die op kunnen treden aan het gewricht. Vrouwen krijgen vaak last van het SI Gewricht na de zwangerschap. De verbindingen van het gewricht worden tijdens de zwangerschap soepeler gemaakt door het hormoon relaxine. Het gewricht moet soepeler worden om de baby meer ruimte te geven.
Het kan voorkomen dat bloed zich gaat nestelen in de gewrichten, artitris wordt dit genoemd. Ook het SI Gewricht is gevoelig voor artitris. In sommige gevallen moet het geïnfecteerde bloed door middel van een operatie worden weggehaald.
De derde vorm van klachten is letsel. Tijdens bijvoorbeeld een ongeluk kan het gewricht letsel oplopen wat kan leiden tot pijn.
Behandeling
Er zijn verschillende behandel methoden voor een pijnlijk SI Gewricht. De meest voorkomende is medicatie. De huisarts schrijft vaak paracetamol, ibuprofen of een ander pijnstillend middel voor om de pijn te verminderen.
Regelmatig worden mensen met klachten aan het SI Gewricht doorgestuurd naar de fysiotherapeut. De behandeling bij een fysiotherapeut is vrij intensief en duurt vier tot zes weken. Vaak zijn de klachten na de behandelperiode verdwenen.
De laatste behandelmethode is middels een operatie. Gelukkig komt dit maar zelden voor. Een chirurg zal het kraakbeen verwijderen en de twee botten aan elkaar maken met schroeven en platen. Dit biedt de mogelijkheid voor het gewricht om weer aaneen te groeien.
Klachten voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Klachten aan het SI Gewricht kun je op een aantal simpele manieren voorkomen. Allereerst moet je het gewricht voorbereiden voordat je gaat sporten: zorg dat je een goede warming-up doet. Door veel te sporten worden de spieren in de rug sterker waardoor er minder snel klachten opspelen. Schokdempende schoenen helpen ook klachten te voorkomen.
Op de website SIGewricht.net vindt je meer informatie over het SI Gewricht, klachten en het voorkomen daarvan.
Over de Auteur
Christian is blogger en eigenaar van de website SI Gewricht.net. Op deze website wordt informatie gegeven over het SI Gewricht.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen