FB pix Hoe tai chi je gezondheid en levensduur kan verbeteren - Artikelpost

Hoe tai chi je gezondheid en levensduur kan verbeteren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 148 | Aantal woorden: 2253 | Datum: | 0 commentaar

​​​​​​​Tai Chi en langer leven.

Tai chi is een oude Chinese vechtkunst die tegenwoordig vooral wordt beoefend als een vorm van meditatie in beweging.Het bestaat uit een reeks vloeiende en harmonieuze bewegingen die het lichaam en de geest in balans brengen. Maar wist je dat tai chi ook tal van gezondheidsvoordelen heeft die je kunnen helpen om langer te leven? In dit artikel ontdek je hoe tai chi je kan helpen om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en te genieten van een betere kwaliteit van leven.

Wat is tai chi precies?

Tai chi wordt ook wel tai chi chuan genoemd, wat letterlijk “ultieme vuist” betekent. Het is een van de interne stijlen van de Chinese vechtkunsten, die zich richten op het cultiveren en manipuleren van de levensenergie of qi (uitgesproken als “chi”). Tai chi wordt gekenmerkt door langzame, zachte en ritmische bewegingen die worden uitgevoerd met aandacht en ademhaling. Tai chi wordt vaak vergeleken met een dans of een gedicht in beweging.

Tai chi heeft zijn oorsprong in de 13e eeuw, toen de legendarische taoïstische meester Zhang Sanfeng een gevecht tussen een slang en een kraanvogel observeerde. Hij raakte geïnspireerd door de manier waarop de dieren elkaar aanvielen en verdedigden met behendigheid en gratie. Hij creëerde toen een vechtkunst die gebaseerd was op het principe van yin en yang, de twee tegengestelde maar complementaire krachten die het universum regeren. Volgens dit principe moet men zich aanpassen aan de situatie en gebruik maken van de kracht van de tegenstander in plaats van ertegen te vechten.

Tai chi heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot verschillende stijlen en scholen, die elk hun eigen kenmerken en accenten hebben. De meest populaire stijlen zijn Yang, Chen, Wu, Sun en Hao. Er zijn ook verschillende vormen of routines van tai chi, die variëren in lengte, complexiteit en moeilijkheidsgraad. Sommige vormen maken gebruik van wapens zoals zwaarden, waaiers of stokken.

Hoe kan tai chi je gezondheid verbeteren?

Tai chi wordt beschouwd als een vorm van lichaamsbeweging met een lage impact, wat betekent dat het weinig stress veroorzaakt op de gewrichten en spieren. Het is daarom geschikt voor mensen van alle leeftijden en condities, zelfs voor mensen met chronische aandoeningen of beperkingen. Tai chi kan je gezondheid verbeteren op verschillende manieren:

 • Tai chi versterkt je spieren, botten en gewrichten. Door regelmatig tai chi te beoefenen, kun je je spierkracht, flexibiliteit en balans verbeteren. Dit kan je helpen om blessures te voorkomen en om beter te functioneren in je dagelijkse activiteiten. Tai chi kan ook botverlies tegengaan en osteoporose voorkomen of vertragen, vooral bij oudere vrouwen.
 • Tai chi verbetert je cardiovasculaire systeem. Tai chi kan je hartslag verlagen en je bloeddruk reguleren. Het kan ook je bloedcirculatie verbeteren en je cholesterolgehalte verlagen. Dit kan het risico op hartaanvallen, beroertes en andere hart- en vaatziekten verminderen.
 • Tai chi verhoogt je immuunsysteem. Tai chi kan je weerstand tegen infecties verhogen en je lichaam helpen om ontstekingen te bestrijden. Het kan ook je stressniveau verlagen en je stemming verbeteren. Dit kan je beschermen tegen depressie, angst en andere psychische problemen.
 • Tai chi verbetert je cognitieve functies. Tai chi kan je geheugen, concentratie en leervermogen verbeteren. Het kan ook je creativiteit, probleemoplossend vermogen en besluitvorming stimuleren. Tai chi kan de veroudering van de hersenen vertragen en het risico op dementie en Alzheimer verminderen.

Hoe kan tai chi je levensduur verlengen?

Tai chi kan je niet alleen gezonder maken, maar ook langer laten leven. Uit verschillende studies is gebleken dat tai chi-beoefenaars een langere levensverwachting hebben dan mensen die geen tai chi doen. Een van de mogelijke verklaringen hiervoor is dat tai chi de telomeren verlengt. Telomeren zijn de beschermende uiteinden van de chromosomen, die elke keer dat een cel zich deelt korter worden. Als de telomeren te kort worden, kan de cel niet meer delen en sterft hij af. Dit proces wordt in verband gebracht met veroudering en ziekte. Tai chi kan de activiteit van het enzym telomerase verhogen, dat de telomeren herstelt en verlengt. Dit kan de levensduur van de cellen en dus ook van het organisme verlengen.

Een andere mogelijke verklaring is dat tai chi de hormonen in balans brengt. Tai chi kan de productie van melatonine verhogen, een hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en het bestrijden van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die schade kunnen veroorzaken aan de cellen en het DNA, wat kan leiden tot veroudering en ziekte. Tai chi kan ook de productie van cortisol verminderen, een hormoon dat vrijkomt bij stress en dat ontstekingen, immunosuppressie en celdood kan veroorzaken.

Hoe kun je beginnen met tai chi?

Als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van tai chi, zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je begint:

 • Kies een stijl en een vorm die bij je passen. Er zijn veel verschillende stijlen en vormen van tai chi, dus het is belangrijk om er een te vinden die aansluit bij je doelen, voorkeuren en mogelijkheden. Je kunt online onderzoek doen of advies vragen aan een ervaren tai chi-leraar of -beoefenaar.
 • Zoek een goede leraar of een goede bron. Tai chi is een complexe kunst die veel subtiele details en nuances bevat. Het is daarom aan te raden om les te krijgen van een gekwalificeerde leraar die je kan corrigeren en begeleiden. Als je geen leraar kunt vinden of als je liever zelfstandig leert, kun je gebruik maken van boeken, video’s of apps die je stap voor stap instructies geven.
 • Oefen regelmatig en geduldig. Tai chi vereist consistentie en toewijding om resultaten te zien. Het is beter om elke dag een beetje te oefenen dan af en toe veel. Je moet ook niet te snel willen gaan of te veel willen doen. Tai chi is een proces van geleidelijke verbetering en ontdekking, niet van snelle prestaties of perfectie.
 • Geniet van het proces en de voordelen. Tai chi is meer dan alleen een vorm van lichaamsbeweging of een vechtkunst. Het is een manier om in contact te komen met jezelf, met anderen en met de natuur. Het is een manier om harmonie, vrede en vreugde te ervaren in je leven.

Wat zijn de voordelen van tai chi voor kinderen?

Tai chi is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Tai chi kan kinderen helpen om:

 • Hun fysieke ontwikkeling te bevorderen. Tai chi kan kinderen helpen om hun motorische vaardigheden, coördinatie, balans, flexibiliteit en kracht te verbeteren. Het kan ook hun houding corrigeren en hun mentale ontwikkeling te stimuleren. Tai chi kan kinderen helpen om hun concentratie, geheugen, leervermogen en creativiteit te verbeteren. Het kan ook hun zelfvertrouwen, zelfdiscipline en zelfrespect vergroten.
 • Hun emotionele ontwikkeling te ondersteunen. Tai chi kan kinderen helpen om hun emoties te herkennen, te uiten en te reguleren. Het kan ook hun stressniveau verlagen en hun stemming verbeteren. Tai chi kan kinderen ook leren om empathisch, respectvol en coöperatief te zijn met anderen.

Wat zijn de voordelen van tai chi voor ouderen?

Tai chi is ook zeer geschikt voor ouderen. Tai chi kan ouderen helpen om:

 • Hun fysieke gezondheid te behouden of te verbeteren. Tai chi kan ouderen helpen om hun spierkracht, botdichtheid, gewrichtsmobiliteit en balans te behouden of te verbeteren. Het kan ook hun risico op vallen, fracturen en andere verwondingen verminderen.
 • Hun mentale gezondheid te behouden of te verbeteren. Tai chi kan ouderen helpen om hun cognitieve functies te behouden of te verbeteren. Het kan ook hun risico op dementie, Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten verminderen.
 • Hun sociale gezondheid te behouden of te verbeteren. Tai chi kan ouderen helpen om hun sociale contacten en relaties te behouden of te verbeteren. Het kan ook hun gevoel van eenzaamheid, isolatie en verveling verminderen.

Wat zijn de voordelen van tai chi voor mensen met specifieke aandoeningen?

Tai chi kan ook mensen met specifieke aandoeningen helpen om hun symptomen te verlichten of hun herstel te bevorderen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Tai chi voor mensen met artritis. Tai chi kan mensen met artritis helpen om hun pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten te verminderen. Het kan ook hun bewegingsbereik en functie verbeteren.
 • Tai chi voor mensen met diabetes. Tai chi kan mensen met diabetes helpen om hun bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid te reguleren. Het kan ook hun complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en zenuwbeschadiging voorkomen of verminderen.
 • Tai chi voor mensen met hoge bloeddruk. Tai chi kan mensen met hoge bloeddruk helpen om hun bloeddruk en hartslag te verlagen. Het kan ook hun vaatwandfunctie en endotheelgezondheid verbeteren.
 • Tai chi voor mensen met astma. Tai chi kan mensen met astma helpen om hun ademhaling en longfunctie te verbeteren. Het kan ook hun astma-aanvallen en medicijngebruik verminderen.
 • Tai chi voor mensen met rugpijn. Tai chi kan mensen met rugpijn helpen om hun pijn, spierspanning en ontsteking in de rug te verminderen. Het kan ook hun houding, flexibiliteit en stabiliteit in de wervelkolom verbeteren.

Hoe kun je tai chi combineren met andere gezonde gewoontes?

Tai chi is een geweldige manier om je gezondheid en levensduur te verbeteren, maar het is niet de enige. Er zijn nog andere gezonde gewoontes die je kunt adopteren om je welzijn te optimaliseren. Enkele voorbeelden zijn:

 • Eet een gebalanceerd en voedzaam dieet. Een goed dieet is essentieel voor het leveren van de energie en de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke, onbewerkte en biologische voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden, vis, eieren en zuivel. Vermijd zoveel mogelijk kunstmatige, bewerkte en ongezonde voedingsmiddelen, zoals suiker, zout, vet, alcohol, cafeïne, nicotine en drugs.
 • Drink voldoende water. Water is essentieel voor het hydrateren van je lichaam en het verwijderen van afvalstoffen. Het kan ook je honger en dorst reguleren en je metabolisme stimuleren. Probeer elke dag minstens 2 liter water te drinken, of meer als je veel zweet of sport. Vermijd zoveel mogelijk frisdranken, sappen, energiedrankjes en alcoholische dranken, die veel suiker, calorieën en chemicaliën bevatten.
 • Slaap voldoende en goed. Slaap is essentieel voor het herstellen van je lichaam en je geest. Het kan ook je immuunsysteem versterken, je hormonen in balans brengen, je geheugen consolideren en je stemming verbeteren. Probeer elke nacht minstens 7 tot 9 uur te slapen, of meer als je dat nodig hebt. Zorg voor een comfortabele, donkere, stille en koele slaapomgeving. Vermijd zoveel mogelijk schermen, licht, geluid, cafeïne en alcohol voor het slapengaan.
 • Doe aan andere vormen van lichaamsbeweging. Tai chi is een geweldige vorm van lichaamsbeweging, maar het is niet de enige. Er zijn nog andere vormen van lichaamsbeweging die je kunt doen om je gezondheid en levensduur te verbeteren. Probeer een combinatie van cardiovasculaire, kracht- en flexibiliteitsoefeningen te doen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, gewichtheffen, yoga of pilates. Doe minstens 3 keer per week aan matige tot intensieve lichaamsbeweging gedurende minstens 30 minuten per keer.
 • Mediteer regelmatig. Meditatie is een geweldige manier om je geest te kalmeren en te focussen. Het kan ook je stressniveau verlagen, je emoties reguleren, je zelfbewustzijn vergroten en je spirituele verbinding verdiepen. Er zijn veel verschillende soorten meditatie die je kunt beoefenen, zoals mindfulness, mantra’s, visualisatie of ademhaling. Probeer elke dag minstens 10 minuten te mediteren, of meer als je dat wilt.

Tot slot

Tai chi is een oude Chinese vechtkunst die tal van gezondheidsvoordelen heeft die je kunnen helpen om langer te leven. Tai chi kan je spieren, botten, gewrichten, hart, bloedvaten, immuunsysteem, hersenen en geest versterken. Tai chi kan ook mensen met specifieke aandoeningen helpen om hun symptomen te verlichten of hun herstel te bevorderen. Tai chi is geschikt voor mensen van alle leeftijden en condities, zelfs voor kinderen en ouderen. Tai chi is gemakkelijk te leren en te beoefenen met een goede leraar of een goede bron. Tai chi is ook leuk om te doen en om te delen met anderen.

Als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van tai chi, raden we je aan om een stijl en een vorm te kiezen die bij je passen, een goede leraar of een goede bron te zoeken, een regelmatig en geduldig oefenschema op te stellen en te genieten van het proces en de voordelen.

We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om tai chi te proberen of om door te gaan met tai chi als je al begonnen bent. We wensen je veel succes en plezier met tai chi!Over de Auteur

John Doefer, 1996

John Doefer

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo