Informatie over echo's
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: RBOnline | Via Artikel Post
Gezien: 1069 |
Aantal woorden: 631 |
Datum: Fri, 10 Apr 2015 |
0 commentaar
In een verloskundigenpraktijk is er vaak beschikking over een echo apparaat. De meeste praktijken verzorgen zelf alle termijnecho's, echo's op indicatie, groei-echo en liggingsecho. De 20-wekenecho wordt vaak uitbesteedt aan een echoscopiste. Het laten maken van deze echo's is een keuze die jezelf maakt. Het VGZ vergoed niet meer alle echo's en aangezien wij niet in je portemonnee kunnen kijken is het een vrije keus om wel of geen echo's te laten maken.
Eerste trimester echo
De eerste echo die wordt gemaakt van de zwangerschap wordt gedaan tijdens het intakegesprek. De eerste trimester echo wordt gemaakt tussen week 8 en 14 van de zwangerschap. Deze echo's zijn bedoeld om te bepalen of:
• De zwangerschap intact is;
• Het een eenling of meerling is;
• De termijn overeenkomt met de zwangerschapsduur, berekend aan de hand van de laatste menstruatie.
Deze echo-onderzoeken zijn niet bedoeld om afwijkingen bij de baby op te sporen. Afwijkingen zijn in dit stadium van de zwangerschap nog niet te bepalen. De eerste trimester echo duurt bij de meeste verloskundigen vaak 5 tot 10 minuten.
Structureel echoscopisch onderzoek
Dit onderzoek wordt ook wel de 20-wekenecho genoemd. Voor de hand liggend want de echo wordt rond de twintigste week van de zwangerschap gemaakt. De echo is bedoeld om afwijkingen bij de baby op te sporen. De afwijkingen waarop wordt gecontroleerd tijdens de 20-wekenecho hebben voornamelijk betrekking op de organen en het skelet. Je kunt hierbij denken aan open ruggetje, open schedel, hartafwijking e.d. Wordt er een afwijking geconstateerd dan kunnen wij samen met jou de zorg voor de baby tijdens en na de bevalling voorbereiden. Is de afwijking aan de baby zeer ernstig dan bestaat de vervelende mogelijkheid om de zwangerschap af te breken, dit is wettelijk toegestaan tot 24 weken.
De 20-wekenecho kan niet duidelijk bepalen welke afwijking de baby heeft. Hiervoor is meestal een vervolgonderzoek noodzakelijk. Dit zorgt daarin tegen weer voor veel onrust tijdens de zwangerschap. De 20-wekenecho besteden wij uit aan een echoscopiste in het prenataal screeningscentrum Inzicht, voor Almelo en omgeving.
Let op: de 20-wekenecho geeft geen garantie op een gezonde baby, niet alle afwijkingen kunnen worden ontdekt, of ze ontstaan pas in een later stadium.
Groei-echo
De naam van de echo verklapt het al, met deze echo wordt het hoofdje gemeten, het buikje en het botje van het bovenbeen van de baby. Tijdens de groei-echo kijken we ook naar de hoeveelheid vruchtwater. Alle metingen die gedaan zijn tijdens de groei-echo worden verwerkt in een groeicurve en we kunnen ook voorzichtig een gewichtsschatting maken. Let wel, dit is een schatting!
Liggingsecho
De liggingsecho wordt na 35 weken gemaakt. Er wordt gekeken hoe de baby in je buik ligt. De meeste baby's liggen tijdens de bevalling in de achterhoofdsligging. Er zijn echter ook andere liggingen mogelijk zoals de stuitligging en dwarsligging, deze liggingen kunnen de bevalling lastiger maken of zelfs gevaarlijker maken. Tijdens de liggingsecho wordt de baby ook nog een keer gemeten. De baby is in deze fase al aardig groot en het hoofdje is al ingedaald. Het is vaak niet meer mogelijk om nog duidelijke beelden tijdens de echo te laten zien van de baby.
Meer informatie? Neem contact op met bijvoorbeeld Verloskundigepraktijk Almelo.
Over de Auteur
RB Online schrijft informatieve artikelen over uiteenlopende onderwerpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen