Interactieve Zelfhulp: Zelfstandig werken aan psychologische klachten
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Psyquin | Via Artikel Post
Gezien: 1989 |
Aantal woorden: 481 |
Datum: Wed, 4 May 2011 |
0 commentaar
Interactieve zelfhulp is de nieuwste innovatie op het gebied van online hulpverlening. Interactieve zelfhulp is anoniem en laag in kosten. Doordat interactieve zelfhulp volledig online werkt kan een gebruiker, zo lang hij of zij de beschikking heeft over een computer met internetverbinding, op elke gewenste plek de hulp ontvangen. Doordat er geen direct contact is met een hulpverlener kan een gebruiker volledig zelf bepalen op welke tijden hij of zij met de zelfhulp wenst te werken. Hierdoor is interactieve zelfhulp zeer laagdrempelig.
Wat is interactieve zelfhulp?
Met de komst van moderne webtechnologieen (web 2.0) zijn ook de mogelijkheden voor online hulpverlening uitgebreid. Online interactieve zelfhulp is een voorbeeld van online hulpverlening 'nieuwe stijl'. Bij interactieve zelfhulp doorloopt een gebruiker zelfstandig en anoniem een online cursus of training, die door middel van vragenlijsten wordt afgestemd op zijn of haar wensen en leerdoelen.
Voorbeelden zijn: interactieve zelfhulp om beter te leren slapen, een cursus 'minder piekeren', een online cursus assertiviteit. Met name een online assertiviteitstraining wordt door veel gebruikers positief beoordeeld, omdat zo in een veilige omgeving - namelijk thuis achter de pc - gewerkt kan worden aan het verbeteren van assertiviteit en zelfvertrouwen.
Hoe werkt het?
Een goede online cursus zal zich richten op het maken van kleine stapjes die nodig zijn om uiteindelijk de klachten de baas te worden. Het gegeven dat een interactieve zelfhulp cursus interactief is opgezet, werkt motiverend voor de gebruiker - men krijgt immers niet te maken met ongewenste informatie. Ook het aanbieden van opdrachten, waarop vervolgens geautomatiseerde feedback wordt gegeven, vergroot de motivatie en zelfwerkzaamheid.
Interactieve zelfhulp gaat, net als reguliere zelfhulp (het ouderwetse zelfhulpboek) uit van eigen kracht en zelfredzaamheid. Daarom is interactieve zelfhulp met name geschikt bij milde psychologische klachten. Bij ernstigere psychologische klachten die het functioneren sterk beinvloeden, wordt altijd aangeraden contact op te nemen met een directe hulpverlener zoals een huisarts.
Anonimiteit
Psychologische hulp op internet groeit in populariteit. De meeste behandelingen kunt u anoniem volgen. Hoe anoniem bent u echt? De aanbieder zelf bepaalt in feite of u werkelijk anoniem bent wanneer u aan een online hulpprogramma deelneemt.
De meeste aanbieders onderschrijven een bepaalde beroepscode. Zo houdt de Interactieve Zelfhulp website Psyquin.nl zich aan de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (www.psynip.nl). Deze beroepscode geeft richtlijnen voor het verwerken van uw persoonlijke gegevens en het bijhouden van uw 'dossier'. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat een zorgaanbieder uw gegevens niet overhandigt of doorverkoopt aan anderen.
Over de Auteur
Psyquin is een interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Via interactieve online modules werkt u zelf aan milde psychologische klachten, zoals faalangst, overmatig piekeren en slaapproblemen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen