Ketogeendieet bij epilepsie
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: moniekdegraaf | Via Artikel Post
Gezien: 1663 |
Aantal woorden: 472 |
Datum: Tue, 13 Dec 2011 |
0 commentaar
Voor de behandeling van een epileptische aandoening zijn er verschillende methoden mogelijk. In de meeste gevallen word er gekozen voor behandeling door medicatie (anti-epileptica), die ervoor zorgen dat de epileptische activiteit in de hersenen word onderdrukt. Wanneer medicatie niet aanslaat, word er in sommige gevallen gekozen voor het operatief behandelen van de epileptische aandoening of voor alternatieve behandelingen. Een van deze alternatieve behandelingen is het zogenaamde ketogeendieet. Deze behandeling word alleen toegepast bij kinderen met een ernstige vorm van epileptische, die niet te behandelen is met medicatie of waarbij geen epilepsiechirurgie mogelijk is.
De werking van het dieet
Normaal gesproken gebruikt het lichaam koolhydraten en eiwitten om energie te verkrijgen. Het ketogeendieet is een koolhydraat- en eiwitarm dieet, waardoor het lichaam de energie ergens anders vandaan moet halen. Het missen van de koolhydraten en eiwitten word met dit dieet daarom gecompenseerd met vetten. Hierdoor gaat het lichaam meer ketogenen aanmaken, wat voor een vermindering van de frequentie en ernst van de aanvallen zorgt. Wat precies de werking van de ketogenen is, is tot op heden nog niet bekend. Wel is bekend dat bij ongeveer de helft van de kinderen die een ketogeendieet volgen, het aantal aanvallen aanzienlijk afneemt.
Aangepast op de patiënt
Wanneer een kind met een epileptische aandoening start met een ketogeendieet, kan het een tijdje duren voor er effecten zijn te zien. Vaak is er pas na 3 tot 6 maanden vast te stellen of het dieet aanslaat. Een ketogeendieet moet per patiënt zorgvuldig worden aangepast op basis van leeftijd en geslacht, het ideale gewicht en de benodigde hoeveelheid eiwitten voor de groei en ontwikkeling van het kind. Wanneer het dieet dan nog niet de gewenste resultaten geeft, kan het zijn dat de samenstelling moet worden aangepast. Ook wanneer er zich teveel bijwerkingen voordoen, wanneer het kind in een belangrijke groeifase is of wanneer het kind vaak ziek is, moet het dieet worden aangepast.
Het volgen van een ketogeendieet, betekend vaak dat niet alleen de voeding veranderd, maar de hele manier van leven. Even een koekje of snoepje eten, dan zit er voor het kind niet in, omdat dit de hele werking van het dieet kan beïnvloeden. Dit kan ervoor zorgen dat het kind zich voelt buitengesloten of school, in de dagopvang of op feestjes. Het is daarom erg belangrijk dat een kind met een epileptische aandoening, niet alleen begeleid word wat betreft de voeding, maar ook op sociaal en maatschappelijk vlak.
Over de Auteur
Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen