FB pix Kruisallergie - Artikelpost

Kruisallergie

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1185 | Aantal woorden: 427 | Datum: | 0 commentaar

Een allergische reactie op een ander allergeen (=de stof waar je allergisch op reageert) dan waar je normaal gesproken allergisch op reageert, noemt men ook wel een kruisallergie. Bij een kruisallergie reageert je lichaam op dat andere allergeen vanwege het feit dat de eiwitten van dat allergeen overeenkomen met de eiwintten van de stof waar je daadwerkelijk allergisch voor bent. Bij een allergie is namelijk sprake van een reactie op specifieke delen van de eiwitten van het desbetreffende allergeen. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat je lichaam zich vergist bij een kruisallergie, en het andere stofje in de war haalt met de stof waar je daadwerkelijk allergisch voor bent.

Er zijn diverse soorten van kruisallergie mogelijk. Bijvoorbeeld bij een latexallergie. Als je een latexallergie hebt, is er een grote kan dat je ook allergisch zult reageren op onder meer banaan, kiwi, papaja, perzik, mango, avocado, ananas, boekweit of kastanje. Een andere kruisallergie kan ontstaan als je allergisch bent voor perzik. Je kunt dan bijvoorbeeld reageren op appels, peren, pruimen en/of kersen. Een allergie voor appel kan trouwens ook aanleiding geven tot een kruisallergie namelijk voor aardappel of bijvoorbeeld wortel. Meloen is nog zo een fruitsoort waarvan kruisreacties bekend zijn. In het geval van een allergie voor meloen, hangt de kruisallergie bijvoorbeeld samen met bananen of avocado’s.

Een veel voorkomende soort allergie is een allergie voor pollen, zoals graspollen of boompollen. Een allergie voor graspollen kan een kruisallergie veroorzaken. De allergische kruisreactie kan dan bijvoorbeeld ontstaan met stoffen uit rogge, boekweit, tomaat, pinda, tarwe of aardappelen. Ook boompollen zoals de pollen van de berkenboom kunnen ten grondslag liggen aan een kruisallergie. Berkenpollen hangen bijvoorbeeld samen met een kruisreactie op kersen, aardappelen, hazelnoot, kiwi, kastanjes of pruimen.

Het is belangrijk om in de eerste plaats een arts te raadplegen zodra u een kruisallergie vermoed. De arts kan namelijk een allergietest (bijv. allergie huidtest) doen om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van een (kruis)allergie.

 Over de Auteur

Allergievoorlichting.nl is een website met uitgebreide informatie over allergie

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo