Long covid: wat weten we nu over de gevolgen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: John Doefer | Via Artikel Post
Gezien: 161 |
Aantal woorden: 889 |
Datum: Tue, 16 May 2023 |
0 commentaar
Long covid is een verzamelnaam voor langdurige klachten die sommige mensen hebben na een corona-infectie. Het wordt ook wel post-covidsyndroom genoemd. Maar wat weten we nu eigenlijk over de gevolgen van long covid? Hier geef ik je een overzicht van de belangrijkste feiten en inzichten die tot nu toe bekend zijn.
1. Hoe vaak komt long covid voor en wie zijn er kwetsbaar voor?
Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel mensen last hebben van long covid, omdat er nog geen eenduidige criteria of testen zijn om het vast te stellen. Bovendien kunnen de klachten per persoon verschillen. Wel zijn er verschillende onderzoeken gedaan die een schatting geven van de omvang en de risicofactoren van long covid.
Uit bevolkingscijfers in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat bijna 1 miljoen mensen aangaven long covid te hebben - 1,5 procent van de totale bevolking. Het lijkt vooral voor te komen bij vrouwen tussen de 35 en 49 jaar. Mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en mensen met al een onderliggende longaandoening, lopen nog iets meer risico op het krijgen van long covid.
In Nederland doet het RIVM onderzoek naar long covid door mensen die positief testten op het coronavirus te vergelijken met mensen die negatief testten, of niet getest zijn2. De resultaten van dit onderzoek worden later dit jaar verwacht.
2. Wat zijn de meest voorkomende klachten en hoe ernstig zijn ze?
Long covid kan een veelvoud aan klachten geven, maar er is een aantal symptomen die we het vaakst horen: vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar ook kortademigheid, pijn op de borst, hoesten, geur- en smaakverlies, hoofdpijn en gewrichtsklachten kunnen voorkomen.
De ernst van de klachten kan variëren van mild tot zeer beperkend. Sommige mensen kunnen hun normale activiteiten niet meer uitvoeren, zoals werken, sporten of sociale contacten onderhouden. Anderen hebben af en toe last van een terugval of een opvlamming van hun klachten.
Er is sprake van long covid als de klachten langer dan 12 weken aanhouden, zonder dat daar een andere verklaring voor is. Het maakt daarbij niet uit of je in het ziekenhuis hebt gelegen of thuis bent uitgeziekt. Ook mensen met milde symptomen kunnen dus long covid ontwikkelen.
3. Wat weten we over de oorzaken en de behandeling van long covid?
De oorzaken van long covid zijn nog niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën, zoals een aanhoudende ontstekingsreactie, een verstoorde immuunrespons, schade aan de organen of bloedvaten, of psychologische factoren.
Er zijn ook nog geen wetenschappelijk bewezen therapieën voor long covid. Wel zijn er verschillende initiatieven om mensen met long covid te ondersteunen, zoals longrevalidatieprogramma’s, multidisciplinaire zorgteams en patiëntenorganisaties.
Het goede nieuws is dat er wel herstel te zien is bij mensen met long covid na een jaar. Uit onderzoek blijkt dat na een jaar duidelijk minder mensen een verminderde zuurstofopnamecapaciteit hebben, wat betekent dat de schade in de longen (deels) herstelt1. Ook andere klachten zoals kortademigheid en inspanningsvermogen verbeteren na verloop van tijd.
4. Wat zijn de gevolgen van long covid op de lange termijn?
Het is nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen van long covid zijn op de lange termijn, omdat het een relatief nieuw fenomeen is. Wel weten we dat mensen met long covid een verhoogd risico hebben op andere complicaties na een corona-infectie, zoals hartspierziekte, hartritmestoornis of diabetes type 2. Daarom is het belangrijk om mensen met long covid goed te monitoren en te begeleiden.
Ook op sociaal en economisch gebied kan long covid grote gevolgen hebben. Mensen met long covid kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met hun werk, inkomen, relaties of mentale gezondheid. Daarom is het essentieel om meer aandacht en erkenning te geven aan deze groep patiënten, en om meer onderzoek te doen naar de oorzaken, de behandeling en de preventie van long covid.
Mijn conclusie
Long covid is een ernstig en complex probleem dat veel mensen treft na een corona-infectie. Het kan leiden tot langdurige en uiteenlopende klachten die het dagelijks functioneren belemmeren. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken en de behandeling van long covid, maar er zijn wel tekenen van herstel na een jaar. Het is belangrijk om mensen met long covid goed te ondersteunen en te volgen, en om meer onderzoek te doen naar deze aandoening.
Dit weten we nu over long covid | Gezondheidsnet : LongCOVID-onderzoek | RIVM : Dit wisten we een jaar geleden nog niet over het coronavirus – en nu wel | RTL Nieuws : Genezen maar toch ziek: de ‘vergeten’ pandemie van long covid | NOS
Over de Auteur
John Doefer, 1996
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen