Luchtvochtigheid - Artikelpost

Luchtvochtigheid

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 962 | Aantal woorden: 638 | Datum: | 0 commentaar

Nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd. Als we dan niet voldoende ventileren, dan kan de luchtvochtigheid in huis veel te hoog worden. Ook oude en slecht geïsoleerde woningen kennen een zelfde soort probleem.

Te hoge luchtvochtigheid

Soms is de oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid in huis simpel verklaarbaar. Als je bijvoorbeeld lekkage hebt gehad, is de hoeveelheid vocht in de lucht sterk verhoogd. De oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid in huis is echter niet altijd zo duidelijk aan te wijzen. Een constante te hoge luchtvochtigheid kan echter slechts zijn voor je gezondheid. Reden genoeg dus om er wel iets tegen te doen.

Luchtvochtigheid en gezondheid

Volgens luchtvochtigheid.net meest optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 70 procent. Of de luchtvochtigheid in je woning goed is, kun je eenvoudig met een hygrometer meten. Is de luchtvochtigheid niet goed, dan kan je krijg je meer stookkosten en kan het zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen schimmels, bacteriën en huisstofmijt namelijk extra goed gedijen. Dit kan allerlei allergieën, schimmelinfecties, luchtweginfecties of hoofdpijn tot gevolg hebben. Ook is het mogelijk dat door het vocht bepaalde, verkeerde en niet gezonde, stoffen uit de bouwmaterialen waarmee de woning is gebouwd worden onttrokken en vrij komen in de lucht. Maar ook een te lage luchtvochtigheid is weer slecht voor de gezondheid.

Een goede luchtvochtigheid in je woning is dus ontzettend belangrijk.

Optrekkend vocht

Een te hoge luchtvochtigheid in de woning kan worden veroorzaakt door optrekkend vocht. De lucht in de woning wordt dan muf. Naast schade aan de vloer, het behang en het stucwerk is het ook nog eens schadelijk voor je gezondheid.

Goed ventileren is altijd belangrijk. Bij plotseling teveel vocht kun je eventueel ook je afzuigkap een tijdje maximaal laten draaien. Als het echter een constant probleem is, dan zou je de muren kunnen laten injecteren waardoor het vocht je woning niet meer kan binnen dringen.

Vochtige kruipruimte

De kruipruimte onder de woning kan als gevolg van een hoge grondwaterstand ook een te hoge luchtvochtigheid krijgen. De grondlucht zal dan muf ruiken. De vocht kan dan omhoog trekken, waardoor je plinten kunnen gaan rotten, je parket bol kan gaan staan en je vloerbalken kunnen gaan rotten. Dit heeft schimmelvorming tot gevolg, waardoor het kan gaan stinken. Zorg daarom voor een goede luchtcirculatie in je kruipruimte en zorg dat het vocht niet door de vloer en muren naar boven kan trekken.
Condens

Condens kan ontstaan als de luchtvochtigheid hoger is dan 70 procent. Een beetje condens als gevolg van koken of douchen is niet erg. Als het echter regelmatig en zonder enige aanleiding gebeurt, dan is er iets anders aan de hand. Bij te veel en te lange condensvorming kan er ongedierte in je woning komen, maar ook schimmel, bacteriën en dergelijke.

Zorg voor een goede ventilatie, zet af en toe eens een raampje open of schaf een mobiele luchtontvochtiger aan als het probleem zich blijft voordoen.

Over de Auteur

Informatieve artikelen met betrekking tot gezondheid heeft mijn passie. Veelal zijn het onderwerpen die ons allemaal aangaat.

Informatieve artikelen met betrekking tot gezondheid heeft mijn passie. Veelal zijn het onderwerpen die ons allemaal aangaat. - See more at: http://artikelpost.nl/gezondheid/magnesium.html#sthash.grcOssVo.dpuf

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo