FB pix Luchtwegallergieën - Artikelpost

Luchtwegallergieën

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2733 | Aantal woorden: 368 | Datum: | 0 commentaar

Steeds meer mensen in Nederland hebben een allergie. Met name luchtwegallergieën komen steeds vaker voor. Een luchtwegallergie, met als symptonen een loopneus, niezen, tranende ogen, lijkt veel op een neusverkoudheid. Het verschil is dat deze symptonen niet door een virus of bacterie worden veroorzaakt, maar het gevolg zijn van een allergie voor bepaalde stoffen. Een luchtwegallergie kan zich uiten in verschillende vormen.

Hooikoorts

De meest voorkomende luchtwegallergie is hooikoorts. Bij ongeveer 15% van de Nederlanders doet deze allergie voor. Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie. Vooral in het voorjaar hebben hooikoortspatiënten last van hun allergie. Pollen en stuifmeel van bomen en platen verspreiden zich door de lucht en veroorzaken voor allergische reacties, zoals een loopneus, niesbuien, jeuk en tranende ogen.

Astma

Astma is een chronische luchtwegaandoening. Het kan zijn aangeboren of worden veroorzaakt worden door allergische prikkels, zoals huisstofmijt of haren en schilfers van huisdieren. Mensen met astma hebben vaak dezelfde symptonen als hooikoortpatiënten en kunnen daarnaast last hebben van benauwdheid en kortademigheid.

COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een ernstige, chronische luchtwegaandoening, waarbij de longen hun elastischiteit hebben verloren. COPD-patiënten kunnen hierdoor moeite hebben met ademhalen, benauwd zijn en last hebben van hoestbuien. Deze aandoening is in de meeste gevallen niet aangeboren, maar word veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Zo kunnen roken, het langdurig inademen van stof (bijvoorbeeld in een houtzagerij) en het veel blootgesteld worden aan luchtvervuiling een oorzaak zijn van de aandoening.

Een luchtwegallergie is nooit helemaal te genezen. Wel kunnen de klachten worden verminderd door te stoppen met roken, voldoende te bewegen, het huis goed schoon en stofvrij te houden en allergische prikkels zoveel mogelijk te vermijden. In sommige gevallen is het mogelijk om de klachten te verminderen door het gebruik van een inhalator of medicatie, of door het installeren van een luchtzuiveringssysteem.

 Over de Auteur

Gerbenv is een freelace tekstschrijver.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo