FB pix Middelen voor gebruik bij suikerziekte - Artikelpost

Middelen voor gebruik bij suikerziekte

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1034 | Aantal woorden: 631 | Datum: | 0 commentaar

Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam onder andere brandstoffen en bouwstoffen nodig. Brandstoffen leveren de energie die bijvoorbeeld het hart nodig heeft om gedurende zo’n gemiddeld 75 jaar of langer, dag in dag uit het bloed in het vaatstelsel rond te pompen. Belangrijke brandstoffen zijn de vetten en de koolhydraten welke laatste in de darmen en ook elders in het lichaam worden afgebroken tot suikers.

De meeste organen en weefsels van het lichaam kunnen beide soorten brandstof gebruiken. De hersenen nemen echter een bijzondere plaats in omdat zij voor hun brandstofvoorziening geheel en al zijn aangewezen op één suiker: glucose. Het lichaam beschikt over ingewikkelde mechanismen om het glucosegehalte van het bloed, het zogenoemde bloedsuikergehalte, nauwkeurig te regelen. Na een maaltijd komen grote hoeveelheden suikers die zijn ontstaan uit de afbraak van koolhydraten - in het bloed.

Door het samenspel van een aantal stoffen die het bloedsuikergehalte verlagen (insuline) of verhogen (groeihormoon, glucagon, bijnierschorshormoon en adrenaline), worden deze betrekkelijk grote hoeveelheden suikers eerst opgeslagen als glycogeen in de lever en de spieren. Naderhand worden ze naar behoefte weer afgegeven aan het bloed. Het evenwicht tussen de factoren die dit alles regelen is bij suikerziekte verstoord doordat te weinig of in het geheel geen insuline door de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier gevormd wordt.

Met behulp van dieet, insuline en zogeheten bloedsuiker verlagende middelen afhankelijk van de soort suikerziekte wordt getracht bij suikerpatiënten dit evenwicht te herstellen. Insuline is een eiwithormoon dat in de bêta cellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier wordt gevormd. Nadat het aan het bloed is afgegeven, draagt het zorg voor het opnemen van glucose uit het bloed in alle cellen van het lichaam. Daar kan het worden gebruikt als bron van energie (brandstof) of worden opgeslagen in de vorm van glycogeen. Als de alvleesklier om welke reden dan ook onvoldoende hoeveelheden insuline aan het bloed afgeeft, stijgt het bloedsuikergehalte tot soms zeer hoge waarden (hyperglykemie).

Dit heeft een reeks van gevolgen. De glucose kan de cellen niet meer binnendringen, verlaat met de urine het lichaam en neemt daarbij veel vocht mee. Er ontstaat ‘zoete urine’. Vroeger werd de aanwezigheid van suikerziekte wel vastgesteld door te proeven of de urine zoet was; vandaar de naam diabetes mellitus (het Latijnse mei betekent honing). Als gevolg van het grote vochtverlies gaan de patiënten veel drinken. Bij onvoldoende vochtopname kan namelijk uitdroging ontstaan.

Verder krijgen de cellen na verloop van tijd gebrek aan suikerbrandstof. Insuline is immers nodig voor het transport van glucose in de cellen. Ze schakelen daarom over op vet als brandstof. De afbraakprodukten hiervan kunnen de zuurgraad van het bloed doen toenemen, wat de ademhaling versnelt en verdiept en tevens samen met het gebrek aan glucose van de hersenen kan leiden tot bewusteloosheid (coma).

Eind 2012 wordt de berekening van de vrijstelling voor het vermogen voor 2013 kenbaar gemaakt. De berekening van het heffingvrije vermogen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. In 2012 bedraagt deze vrijstelling EUR 21.139,00 voor een alleenstaande. Dit betekent dat alleenstaanden met een vermogen van minimaal EUR 100.000,00 in 2013 niet meer in aanmerking komen voor zorgtoeslag 2013. Voor partners zal de zorgtoeslag vervallen bij een vermogen van minimaal EUR 120.000,00. Nederlanders vanaf 65 jaar kunnen daarnaast in aanmerking komen voor de ouderentoeslag. Het vermogen wordt vastgesteld op peildatum 1 januari van het betreffende kalenderjaar.Over de Auteur

Rob is  een adviseur met een coachende stijl, die zich heeft gespecialiseerd in Persoonlijke ontwikkeling in lijn met organisatieontwikkeling, met het oog op ondernemerschap.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo