Nieuwe methodes bij het behandelen van kanker
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: CobyvanEmpel | Via Artikel Post
Gezien: 1086 |
Aantal woorden: 635 |
Datum: Tue, 31 Jan 2012 |
0 commentaar
De aandoening kanker is iets dat men elkaar nooit toewenst. Toch, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), worden per jaar ruim 100.000 mensen met een vorm van kanker gediagnosticeerd. Dat houdt in dat elk jaar ruim 100.000 mensen te maken krijgen met de zware weg die de aandoening met zich meebrengt. Daarnaast komen er nog veel meer mensen in aanraking met dit traject; familie, collega’s en vrienden.
De afgelopen jaren is het percentage van kankerpatiënten dat geneest toegenomen; een goede stap in de goede richting. Echter, er zijn nog steeds veel patiënten die niet genezen; die moeten worden opgegeven. Dit is een ongelooflijk zware hobbel op het pad van een kankerpatiënt en de omgeving.
Hoop leid tot kansen
Moet een opgegeven patiënt zich neerleggen bij deze beslissing? Of moet hij of zij misschien zichzelf vastklampen aan hoop, welke misschien niet beantwoord wordt? Er is echter een kans dat de hoop van deze mensen wel beantwoord wordt. Deze hoop manifesteert zich in nieuwe methodes om de aandoening te bestrijden, zoals beeldgestuurde behandelingen.
De Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker (SBBvK) zet zich in om deze nieuwe methodes onder de aandacht te krijgen, van zowel patiënten als medici. De SBBvK zet zich in om mensen te informeren over de mogelijkheden, en wil tegelijkertijd ook de medici overtuigen over het nut van de behandelingen. Onder andere door middel van onderzoek, waarbij de stichting gesteund wordt door mensen uit het werkveld.
De vier pijlers
Waar hebben we het over wanneer we beeldgestuurde behandelingen noemen? In de bestrijding van kanker is vaak sprake van vier typen behandelingen, waarvan beeldgestuurde behandelingen er één is. De andere drie zijn bekender: chemotherapie, radiotherapie en chirurgie.
De behandeling maakt gebruik van, zoals de naam al doet vermoeden, beeldvormende technieken. Hierbij kun je denken bijvoorbeeld CT-scans en MRI-scans om de tumor te vinden. Vervolgens kan men gebruik maken van een aantal methodes, zoals de RFA behandelingen bij longkanker en stereotactische bestraling bij kleine hersentumoren.
Iedere steunbetuiging helpt!
Iedereen is bekend met het gezegde ‘waar een wil is, is een weg’. Er zijn weinig situaties waar een dergelijk gezegde zodanig van toepassing is als in de strijd tegen kanker. De vooruitzichten zijn goed; wat we nodig hebben is steun. Alle steun is welkom, en wees dan ook vooral niet terughoudend hierin! Want wie wil de kans op leven nou niet grijpen?
Over de Auteur
Coby van Empel helpt graag anderen door middel van het geven van een aantal tips op verschillende vlakken.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen