FB pix Oogafwijkingen - Artikelpost

Oogafwijkingen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1394 | Aantal woorden: 369 | Datum: | 0 commentaar

Het oog is een gecompliceerd, maar zeer belangrijk orgaan. Het is in staat lichtstralen op te vangen en dit te verwerken zodat we de beelden kunnen verwerken.

Wanneer lichtstralen op het oog vallen, worden deze via het hoornvlies en de lens doorgestuurd naar het netvlies. Het netvlies zet de lichtstralen om in elektrische signalen, die worden verstuurd naar de hersenen. Hierdoor kunnen mensen de beelden die het oog opvangt verwerken en interpreteren.

De lichtstralen worden door het hoornvlies en de lens gebroken onder een bepaalde hoek. Het hoornvlies doet dit onder een vaste hoek. De lens kan door het aanspannen van spieren vervormen, zodat de hoek waaronder het licht wordt gebroken kan worden aangepast. Dit heet accommoderen.

Het breken van de lichtstralen zorgt ervoor dat de lichtstralen convergeren en uiteindelijk samen komen op het zogenaamde brandpunt. Dit brandpunt moet op het netvlies vallen om een beeld scherp te kunnen zien.

Wanneer de lens niet goed werkt, of het hoornvlies een dusdanige vorm heeft dat de lens het brandpunt niet meer op het netvlies kan leggen, is er sprake van een oogafwijking. Afhankelijk van of het brandpunt voor of achter het netvlies valt is er sprake van bijziendheid of verziendheid.

Dergelijke oogafwijkingen kunnen op verschillende manieren worden gecorrigeerd. De meest gebruikte hiervoor is een bril. De bril heeft glazen die een bepaalde vorm hebben, en er voor zorgen dat de lichtstralen onder een dusdanige hoek op het oog vallen, dat de lens weer in staat is om het brandpunt op het netvlies te plaatsen. Lenzen werken op een vergelijkbare manier.

Een andere correctiemethode is een ooglaserbehandeling. Hierbij wordt hoornvliesweefsel verdampt met behulp van laserstralen, zodat de lichtstralen onder een andere hoek worden gebroken. Door deze wijziging van het hoornvlies is de lens weer in staat om het brandpunt op het netvlies te plaatsen, waardoor er weer scherp kan worden gezien.

Over de Auteur

Voor meer informatie over oogafwijkingen, oogheelkunde en een ooglaserbehandeling kunt u terecht bij de bekende oogheelkundige klinieken, waaronder International Vision Centers

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo