Ovulatietest
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Senh | Via Artikel Post
Gezien: 707 |
Aantal woorden: 637 |
Datum: Wed, 2 Sep 2015 |
0 commentaar
Hoe een ovulatietest werkt
De ovulatie is de vruchtbare periode van een vrouw en wordt ook wel de eisprong genoemd. Om te begrijpen hoe een ovulatietest werkt is het goed om te weten hoe de ovulatie werkt.
Op het moment van de eisprong komt er uit één van de twee eierstokken een rijpe eicel, dit is het moment dat er bevruchting kan plaats vinden. De eisprong vindt in het midden van de menstruatiecyclus plaats, de eerste dag van de menstruatie telt als dag één.
Regelmatige menstruatiecyclus
De lengte van de menstruatiecyclus verschilt per vrouw. De gemiddelde menstruatiecyclus is 28 dagen maar kan bij vrouwen onderling variëren van 23 tot 35 dagen. Indien een vrouw een zeer regelmatige menstruatiecyclus heeft dan is het moment van de ovulatie nauwkeurig te berekenen. Met regelmatig wordt bedoeld dat de menstruatiecyclus altijd precies even lang is. Bij een regelmatige menstruatiecyclus heb je dan ook geen ovulatietest nodig om te bepalen wanneer de eisprong plaats vindt.
Onregelmatige menstruatiecyclus
Bij een onregelmatige cyclus is niet te berekenen wanneer de eisprong plaats vindt, het is immers niet bekend hoe lang de menstruatiecyclus zal duren, waardoor niet te berekenen is wanneer de menstruatiecyclus halverwege is. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is een ovulatietest een uitkomst om nauwkeurig te bepalen wanneer de ovulatie plaats vindt.
Het luteïniserend hormoon
Het luteïniserend hormoon zorgt ervoor dat de eicel in de eierstok rijpt en dat er een eisprong plaats zal vinden. Er is een grote stijging van het luteïniserend hormoon in het lichaam 2 dagen voor de eisprong. Deze stijging staat ook wel bekend als de LH-piek. In de urine zit het luteïniserend hormoon. Met een ovulatietest is de LH-piek in de urine te meten.
De ovulatietest
Met een ovulatietest weet je binnen enkele minuten tot een half uur of ovulatie gaat beginnen. Indien de ovulatietest twee goed zichtbare streepjes geeft dan is een LH-piek. Als beide streepjes even donker van kleur zijn ben je meest vruchtbaar. Bij een enkel streepje is er geen LH-piek en ben je nog niet vruchtbaar. Ovulatietesten zijn te koop bij (online)drogisten en worden over het algemeen geleverd met meerdere teststaafjes zodat je meerdere opeenvolgende dagen kan meten.
Nauwkeurigheid ovulatietesten
Ovulatietesten zijn voor 99% nauwkeurig en bieden daarmee veel zekerheid over de aanvang van de ovulatie.
Voor een goede nauwkeurigheid is het belangrijk dat de ovulatietest rond het middaguur wordt gedaan. Een ovulatietest met ochtendurine is onbetrouwbaar. De aanmaak van luteïniserend hormoon komt in de loop van de ochtend pas op gang waardoor er pas rond het middaguur een LH-piek gemeten kan worden.
Een ovulatietest kan het beste tweemaal per dag worden gedaan zodat de LH piek niet gemist wordt. Goede momenten zijn rond het middaguur en wat later op de avond. Er is maar weinig urine nodig voor de ovulatietest, het is niet nodig om veel extra water te gaan drinken voor de ovulatietest. Hierdoor wordt de urine alleen maar meer waterig en daarmee wordt de ovulatietest minder betrouwbaar.
Let bij het kopen van een ovulatietest altijd op de houdbaarheidsdatum op de verpakking, na de houdbaarheidsdatum wordt de ovulatietest onbetrouwbaar. Gebruik ook nooit een ovulatietest welke al geopend is geweest, de teststof heeft dan al een reactie gehad met vocht uit de lucht waardoor de meting niet meer betrouwbaar is.
Over de Auteur
Robin is blogger voor de website snelzwangerworden.nl
Robin schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen