Pijn in je bekken: Bekkeninstabiliteit wat kun je doen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: John Doefer | Via Artikel Post
Gezien: 174 |
Aantal woorden: 620 |
Datum: Mon, 15 May 2023 |
0 commentaar
Sommige vrouwen hebben pijn in hun bekken. Dat is het deel van je lichaam waar je heupen zitten. De pijn komt door bekkeninstabiliteit. Dat betekent dat je bekken niet goed vastzit. Dat kan gebeuren als je zwanger bent of als je net een baby hebt gekregen.
De pijn kan heel erg zijn. Je kunt moeilijk lopen, zitten of staan. Je kunt ook moe of verdrietig worden. De pijn kan lang duren.
Wat is bekkeninstabiliteit?
Je bekken bestaat uit drie botten. Die botten zitten aan elkaar met banden. Die banden houden je bekken stevig.
Als je zwanger bent, maakt je lichaam een hormoon aan. Dat hormoon heet relaxine. Dat hormoon zorgt ervoor dat de banden soepeler worden. Dat is goed voor de baby. Zo heeft de baby meer ruimte in je buik. En zo kan de baby makkelijker geboren worden.
Maar soms worden de banden te soepel. Dan kunnen ze niet meer goed je bekken vasthouden. Dan heb je bekkeninstabiliteit.
Bekkeninstabiliteit komt veel voor bij zwangere vrouwen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft hier last van.
Ook mannen kunnen last hebben van bekkeninstabiliteit. Maar dat komt veel minder voor. Meestal komt dat door een ongeluk of een blessure.
Hoe weet je of je bekkeninstabiliteit hebt?
Je kunt bekkeninstabiliteit hebben als je pijn hebt in je bekken, je onderrug of je heupen. De pijn kan op verschillende plekken zitten. Je kunt bijvoorbeeld pijn hebben in het midden en aan de voorkant van je bekken. Of in je onderrug of rond je stuitje. Of in je liezen of aan de binnenkant van je bovenbenen. Of in je billen of aan de buitenkant van je heupen.
De pijn kan ook verschillend zijn. Je kunt bijvoorbeeld een zeurderige pijn hebben. Of een brandende pijn. Of een scherpe pijn. Of een stekende pijn.
De pijn kan erger worden als je beweegt of als je lang zit of staat. Je kunt ook last hebben van andere dingen. Je kunt bijvoorbeeld startpijn hebben: dat is pijn die begint als je plotseling beweegt. Of ochtendstijfheid: dat is als je stijf bent als je opstaat. Of pijn bij schokkende bewegingen: bijvoorbeeld als je sport of over een hobbel rijdt. Of pijn bij de menstruatie of bij seks.
Wat kun je doen als je bekkeninstabiliteit hebt?
Als je bekkeninstabiliteit hebt, kun je naar een dokter of een fysiotherapeut gaan. Zij kunnen je helpen om minder pijn te hebben. Ze kunnen je ook oefeningen geven om je bekken sterker te maken.
Je kunt ook zelf dingen doen om je beter te voelen. Je kunt bijvoorbeeld goed uitrusten en elke dag een beetje bewegen. Je kunt ook geen zware dingen tillen en goede schoenen dragen. Je kunt ook een kussen gebruiken als je slaapt of zit en hulp vragen aan andere mensen.
Je kunt ook sommige dingen beter niet doen. Je kunt bijvoorbeeld niet te lang zitten of staan en niet te ver bukken of draaien. Je kunt ook niet met gekruiste benen zitten en niet op één been staan. Je kunt ook niet op een harde stoel zitten.
Bekkeninstabiliteit is niet leuk. Maar het gaat meestal vanzelf over
Over de Auteur
John Doefer, 1996
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen