FB pix Rapport over veiligheid siliconen borstimplantaten - Artikelpost

Rapport over veiligheid siliconen borstimplantaten

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1743 | Aantal woorden: 461 | Datum: | 0 commentaar

FDA brengt rapport uit over veiligheid siliconen borstimplantaten

Onderzoek fabrikanten

In juni 2011 verscheen er een rapport van de FDA over siliconen borstimplantaten. Hierin wordt verslag gedaan van de onderzoeksresultaten van de twee grote Amerikaanse fabrikanten Mentor (Johnson & Johnson) en Allergan. In 2006 kregen zij van de FDA toestemming om hun siliconen-gel borstimplantaten op de markt te brengen voor cosmetische doeleinden. Voorwaarde hierbij was wel dat verder onderzoek verricht werd naar de lange termijn effecten van hun producten. Hiermee was een verbod dat gold vanaf 1992 verleden tijd.

Conclusie FDA

De FDA kwam tot de conclusie dat de huidige siliconen borstimplantaten een redelijke mate van veiligheid hebben en dat het voor vrouwen duidelijk is wat de voor- en nadelen van borstimplantaten zijn. Gezien het hoge percentage heroperaties die de onderzoeksresultaten over een periode van 10 jaar laten zien (20 tot 40% bij borstvergroting en 40 tot 70% bij borstreconstructie) adviseert de FDA vrouwen met borstimplantaten regelmatig hun borsten te laten controleren. Hierbij wordt aanbevolen 3 jaar na implantatie een MRI te laten maken en daarna om de 2 jaar. De FDA betreurt het dat er door de hoge uitvalpercentages in de onderzoeksresultaten nog steeds onduidelijkheid is over de lange termijn effecten.

Reacties op het FDA-rapport

De reacties op het rapport waren verschillend. In Nederland gaven plastisch chirurgen aan dat de door de FDA voorgestelde controlemaatregelen overdreven zijn en dat het percentage heroperaties in Nederland maar 5% is. In de Verenigde Staten reageerden belangenorganisaties eveneens kritisch, maar om een andere reden. Zij vonden dat er veel onbeantwoorde vragen waren als gevolg van het ontbreken van gegevens over de lange termijn effecten. Ook waren de Amerikaanse belangenorganisaties niet te spreken over de rol van sommige plastisch chirurgen. Zij ontvingen meldingen van vrouwen waarvan de plastisch chirurgen weigerden hun klachten door te geven als onderdeel van de FDA-studie.

Nederlandse belangenorganisatie

Tot 2004 kwam Marlou Boots met haar stichting Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-implantaten op voor vrouwen met klachten. Door haar ziekte was ze genoodzaakt haar activiteiten voor de stichting te beëindigen, waarmee de vrouwen hun steunpunt en spreekbuis verloren. Sinds enkele jaren is er een digitaal meldpunt voor de klachten als gevolg van siliconen borstimplantaten. De biografie van Marlou Boots, die ruim een jaar geleden overleed, is via de website van het meldpunt: www.meldpuntklachtensiliconen.nl gratis te downloaden.

 Over de Auteur

Ruud Langeveld : www.ruudlangeveld.nl

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo