Schimmel bestrijden
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: claudia.netherlands | Via Artikel Post
Gezien: 350 |
Aantal woorden: 1115 |
Datum: Sat, 7 Aug 2021 |
0 commentaar
In de natuur is er een eeuwige deining van groeien, sterven en ontbinden, waarna de bouwstoffen opnieuw beschikbaar zijn voor een nieuwe groeicyclus. Schimmels en gisten zijn micro-organismen die een belangrijke plaats innemen in het ontbindingsproces, ook bij de mens. Verschillende schimmelsoorten zorgen ervoor dat huidschilfers en afgestoten slijmvliescellen op een ecologische manier weer in de natuurlijke kringloop terechtkomen. Bij ieder mens zijn vele schimmelsporen aanwezig in mond, vagina, aars en over de hele huid.
Pas wanneer schimmels het ontbindingsproces te enthousiast aanpakken, komen ontstekingsverschijnselen van een schimmelinfectie tevoorschijn. Meestal gaat het om jeuk, roodheid en het licht schilferen van de huid. De voorkeurplaatsen zijn de ruimten tussen de tenen, de liesstreek, de romp en het hoofd (hoofdroos). Een infectie met gisten (Candida) in de mond, de vagina of onder de voorhuid geeft naast jeuk en roodheid ook een witte afscheiding.
Wanneer komen schimmelinfecties opzetten?
Schimmelinfecties kunnen op twee manieren tevoorschijn komen.
Ten eerste is er de klassieke weg: besmetting van mens tot mens. Vaak zijn gemeenschappelijke douches, zwembaden en sportzalen de schimmelbronnen. Via de voeten komen we in contact met de schimmel. Bij krabben aan de tenen komt de schimmel tussen de nagels te zitten en vandaaruit is elk lichaamsdeel bereikbaar.
Maar ook een opflakkering van altijd aanwezige schimmels is mogelijk. Dat is onder meer het geval bij een candida-infectie van de vagina. Na inname van antibiotica verdwijnen de goede bacteriën. Dat geeft de weinige schimmelsporen de kans om zich sterk uit te breiden. En zo zet een schimmel zich door.
Gelukkig zijn schimmelinfecties bij gezonde mensen altijd onschuldig. Dieper dan de huid of het oppervlak van het slijmvlies dringen ze niet door. Enkel bij mensen met een verminderde weerstand (b.v. aidspatiënten) kunnen schimmels het leven in gevaar brengen.
Hoe schimmels bestrijden?
Een eerste aanpak is ervoor te zorgen een infectie te vermijden. Dat kan door niet op blote voeten te sporten en na het zwemmen of douchen de tenen en de ruimte ertussen goed af te drogen. Gebruik niet onnodig antibiotica, opdat de goede bacteriên hun verdedigingswerk kunnen doen.
Als het toch zover is, bestaan er zeer doeltreffende antischimmelmiddelen; in het medisch jargon heten ze antimycotica. Zalven en crèmes worden gebruikt om huidschimmels te bestrijden. Met een speciale aanpassing zijn ze ook geschikt voor het behandelen van gisten in mond of vagina. Poeders met antimycotica houden de voeten schimmelvrij. Er zijn ook shampoos beschikbaar die schimmels op het hoofdhaar uitroeien. De laatste jaren zijn antimycotica ook beschikbaar in tabletten voor inname via de mond. Het middel wordt via de darm opgenomen en het bloed vervoert het medicijn naar de plaats waar de schimmel huist. Voor vaginale infecties is dat een galante methode: één of twee tabletten innemen en alle leed is na korte tijd verdwenen. Maar schimmelaandoeningen van de huid vragen soms om een therapie van 30 dagen, en schimmelinfecties van de nagels (vaak de teennagels) moeten gedurende maanden met een dagelijks tabletje worden aangepakt.
Over de Auteur
https://apotheekzonderrecept.co/ is de #1 apotheek in Nederland voor medicijnen zonder recept.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen