FB pix Slaapproblemen? - Artikelpost

Slaapproblemen?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1315 | Aantal woorden: 448 | Datum: | 0 commentaar

Slecht geslapen?
Iedereen slaapt wel eens slecht. Je maakt je zorgen over je kinderen, misschien zit je in de schulden of moet je de volgende dag een belangrijke presentatie geven. Soms kun je er zelfs nachtmerries van krijgen. Wanneer je één of misschien twee nachten slecht slaapt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Kun je ‘s avonds nooit in slaap komen, word je midden in de nacht wakker en sta je ‘s ochtends doodmoe op? Dan kan er sprake zijn van een slaapstoornis. Slaapstoornissen zijn er in heel veel verschillende vormen. Sommige hebben als oorzaak psychische of lichamelijke aandoeningen, maar het komt ook voor dat de oorzaak van het slecht slapen niet duidelijk vast te stellen is. 

Slecht slapen door psychische klachten
Mensen die last hebben van depressies kunnen vaak slecht in slaap komen en worden ‘s nachts regelmatig wakker. Door onrustige gedachten is het moeilijk om in slaap te komen, en kan men ‘s nachts wakker schrikken door bijvoorbeeld nachtmerries. Mensen die hier last van hebben slapen vaak wel voldoende uren, maar hebben een hele lichte slaap waardoor men zich de volgende dag niet uitgerust voelt.

Slapeloosheid door chronische ziektes
Chronische ziektes kunnen ook voor slapeloosheid zorgen. Mensen met hartfalen hebben vaak een slechte ademhaling, moeten ‘s nacht vaker plassen en hebben soms last van koude handen of voeten. Hierdoor is de slaap heel onrustig, en zal men ‘s ochtends ook minder uitgerust opstaan. 
Mensen met een reumatische aandoening slapen vaak slecht door onrustige of tintelende ledematen. Hoofdpijn of darmklachten kunnen ook zorgen voor het slecht in slaap komen of ‘s nachts wakker worden.

In sommige gevallen is het niet duidelijk wat de oorzaak van de slapeloosheid is. Onregelmatige werktijden, het gebruik van veel cafeïnehoudende producten of een lawaaierige omgeving kunnen hier een oorzaak van zijn, maar vaak is niet duidelijk vast te stellen wat de slapeloosheid veroorzaakt. De kans op slapeloosheid kan wel verminderd worden. Door een goed slaapritme aan te houden (op geregelde tijden gaan slapen en opstaan), regelmatig te bewegen en geen zware maaltijden te eten voor het slapen gaan, zal de nachtrust beter worden. Bij aanhoudende slaapproblemen is het verstandig om contact op te nemen met een dokter.

 

Over de Auteur

Roland Molenaar is een freelance tekstschrijver.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo