Strengere eisen aan zorgtoeslag - Artikelpost

Strengere eisen aan zorgtoeslag

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 710 | Aantal woorden: 490 | Datum: | 0 commentaar

Wanneer je een laag inkomen hebt, is het betalen van de maandelijkse premie voor de zorgverzekering een hele investering. Zeker wanneer de premie voor iedereen in Nederland gelijk is, is dit vooral voor de mensen die het minder hebben vaak een behoorlijke kostenpost. De regering heeft daarom de zorgtoeslag in het leven geroepen. Deze geeft mensen met een lager inkomen een maandelijks toeslag om te ondersteunen bij het betalen van de zorgpremie. In 2014 worden de eisen om in aanmerking te komen voor deze zorgtoeslag verder aangescherpt.

Wanneer je alleenstaande bent mag je zometeen maximaal 32.000 euro verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag en daarnaast mag je als samenwonende maximaal 52.000 euro verdienen. Deze bedragen zijn lager dan ze afgelopen jaar waren en dit heeft op veel gezinnen wel impact. Voor deze groepen vervalt waarschijnlijk het recht op zorgtoeslag wat in de maand toch enkele tientallen euro's kan schelen.

Daarnaast is het kabinet ook van plan om naast het inkomen ook het vermogen een graadmeter voor het wel of niet krijgen van zorgtoeslag te laten zijn. Rijke mensen die niet hoeven te werken hebben een laag inkomen en komen daarmee in aanmerking voor zorgtoeslag. Gezien hun hoge vermogen hebben ze dit natuurlijk niet nodig en daarom is dit in de ogen van veel mensen oneerlijk. Dit wordt nu dan ook aangepakt en boven een nog te bepalen vermogen vervalt tevens het recht op zorgtoeslag. Op deze manier kan de zorgtoeslag besteedt worden voor de groepen die het echt nodig hebben.

Deze verdere aanscherping kan dus grote gevolgen hebben en het kabinet is zich hier van bewust. Daarom wordt het eigen risico bijvoorbeeld inkomensafhankelijk, maar toch kan niet voorkomen worden dat de zorg alleen maar duurder wordt. We hebben het beste zorgstelsel ter wereld, maar tevens ook met afstand het duurste zorgsysteem. Dit betekent dat iedereen in 2014 de veranderingen in zijn portemonnee zal voelen. De kunst is hierbij echter om de pijn te verdelen en niet alleen de laagste of hoogste inkomens hier voor op te laten draaien. Het is in ieder geval duidelijk dat dit een hele opgave is waar het kabinet nog lang geen oplossing voor heeft gevonden.Over de Auteur

Ik schrijf voor www.2014zorgverzekering.nl - een nieuwsblog met de laatste informatie over de zorgverzekering voor 2014.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[92 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo