Stress aanpakken met voeding
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Eef | Via Artikel Post
Gezien: 973 |
Aantal woorden: 587 |
Datum: Wed, 19 Jun 2013 |
0 commentaar
Stress te lijf met voeding
Veel mensen hebben tegenwoordig last van stressklachten. Zorgen over toekomstige keuzes, financiële problemen of werkstress maken dat een hoop mensen zich onrustig, opgejaagd en gespannen voelen.
Wat is stress nu eigenlijk precies?
Stress is in wezen een flight/fight reactie. Vroeger, in het Paleolitisch tijdperk, was stress meestal kortdurend. Je werd achternagezeten door een roofdier of je rende zelf hongerig achter een beest aan om aan eten te komen. Op dit soort kortdurende stress is je lichaam volledig aangepast. Af en toe is een beetje stress dus helemaal niet zo erg.
Maar langdurige psychologische stress - zoals bijvoorbeeld constant rood staan, hypotheekstress, de huizencrisis, de zoveelste reorganisatie op je werk en elke dag weer fileleed - daar snapt ons lijf niets van. De evolutie heeft hier nog geen oplossing voor. Met andere woorden: onze genen zijn hier nog niet op aangepast.
Stress kost veel energie
Tijdens een periode van stress worden er in je lichaam stoffen zoals adrenaline, noradrenaline en glucocorticoïden aangemaakt. Om adrenaline aan te maken heb je onder andere het aminozuur L-tyrosine nodig. Voor de aanmaak van adrenaline zijn tevens cofactoren nodig zoals vitaminen en mineralen. Tijdens een periode van langdurige stress kunnen deze cofactoren uitgeput raken en kunnen andere processen in je lichaam uit balans raken. Zo kun je slaapproblemen ontwikkelen of last van stemmingsklachten krijgen als gevolg van langdurige stress.
Let extra op je voeding in een periode van stress
Om jezelf na een periode van stress biochemisch weer op de rit te krijgen, is het zinvol goed op je voedingspatroon te letten. Denk aan extra eiwitten (vlees, gevogelte, vis), omega-3-vetzuren uit vette vis en veel groente en fruit voor de broodnodige cofactoren. Laat je eventueel adviseren door een deskundige op het gebied van voeding.
Naast voeding is ontspanning en beweging cruciaal om stress te reduceren. Soms betekent het ook dat je actief een besluit moet nemen: je hart luchten, een ruzie uitpraten of een ziekmakende baan opzeggen. Pas als het probleem is opgelost, komen je stressassen echt tot rust.
Over de Auteur
Drs. Evelyn Prinsen is een Registertherapeut, coach en auteur. Sinds 2006 heeft Evelyn haar eigen praktijk BOOST YOUR MOOD waar zij zowel particulieren als professionals begeleidt.
Op een vernieuwde wijze combineert zij wetenschappelijke kennis met een scherp inzicht in mensen en goede coachskills.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen