Stress en moeheid
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: interessant1 | Via Artikel Post
Gezien: 1249 |
Aantal woorden: 533 |
Datum: Mon, 15 Oct 2012 |
0 commentaar
Stress als oorzaak van jouw moe zijn hoe zit dat? Het hebben van stress kost enorm veel energie. Je hersenen gebruiken al meer energie dan je zou denken. Als jij dan ook nog eens gestrest bent, verbruik jij nog meer energie.
Daarnaast heeft stress ook een invloed op je slaap. Je loopt te piekeren wanneer je in bed ligt waardoor je nog later in slaap valt. Daarnaast kan je soms ook midden in de nacht wakker worden omdat het probleem weer je hoofd opduikt. Kortom je hebt een slechte nacht gehad waardoor je moeheid toe neemt omdat je vermoeid opstaat.
Een combinatie van veel stress met een hoge bloeddruk is niet vreemd en is ook één van de grootste oorzaken van moeheid in Nederland.
Een andere reden dat stress zo vermoeiend is, is dat het eigenlijk alleen bedoelt voor korte termijn situaties. Er komt een hormoon vrij, die je vroeger hielp om gevaarlijke situaties te doorstaan. Als je dan van de situatie verwijderd was, daalde de stress weer en was je er vanaf.
Nu schiet dat hormoon een beetje z’n doel voorbij omdat jij niet in een bedreigde situatie zit waar jij binnen enkele minuten vanaf bent. Bijvoorbeeld bij financiële problemen kan de stress dagen, weken en maanden aanhouden. Niet dat je dan continu dat hormoon in je lichaam hebt zitten, maar wel meer dan nodig is. En daarbij kost het veel energie omdat je er continu aan denkt.
Wat kun je eraan doen?
Identificeer de stress, weet waarom je gestrest bent. Vraag je daarna af hoe realistisch is deze stress. Stel je hebt steeds stress op je werk, omdat je extra taken aanneemt waar je niet altijd de tijd voor hebt. Vraag je eens af “hoe erg is het als ik een keer niet die taak aanneem?” Zouden ze je dan echt ontslaan? Lijkt me niet toch?
Relativeren helpt vaak tegen stress, oké sommige dingen zijn “erg” en die kun je niet relativeren. Kies dan een moment overdag om er over te piekeren, pak ook pen en papier en schrijf op wat je denkt en voelt. Door de gedachten op een rijtje te hebben, en er even bewust mee bezig te zijn, vergroot je de kans dat je er in bed niet over zult piekeren.
Soms kom je tot nieuwe inzichten en in andere gevallen, weet je de gedachten van je af te zetten. Let wel, houd je er wel aan om na dat moment er niet eindeloos over na te denken. Op het gekozen moment mag jij je even down voelen en er mee bezig zijn, maar daarna is het over. Anders blijf je erin hangen.
Voor meer tips tegen moe zijn of vermoeidheid bekijk de website Oververmoeidheid.org.
Over de Auteur
-
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen