Symptomen van een Winterdepresse
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: mennov | Via Artikel Post
Gezien: 1153 |
Aantal woorden: 594 |
Datum: Thu, 17 Nov 2011 |
0 commentaar
De winter is echt weer aangebroken, het is koud, en vooral erg donker. Pas rond een uurtje of 9 wordt het licht en vanaf 4 uur in de middag begint het al te schemeren. Voor veel mensen betekend dit dat ze gedurende de dag maar weinig daglicht zien. Voor veel mensen is dit een probleem, ondertussen leiden al meer dan 500.000 Nederlanders aan een winterdepressie. Waarom sommige mensen wel, en andere niet beïnvloed worden door een tekort aan licht is nog niet bekend, wat wel bekend is, is dat er een gemakkelijk oplossing is, daglicht nabootsen met een daglichtlamp.
Het tekort aan licht op het lichaam kan bij mensen leiden tot een verstoring van de biologische klok, deze wordt namelijk gestuurd door licht. Wanneer deze interne klok niet meer gelijk loopt met het natuurlijk dag- en nacht ritme worden er biologische processen verstoort. Het grootste probleem voor mensen met een winterdip is dat het lichaam in de ochtend vergeet te stoppen met het aanmaken van melatonine, een belangrijk slaaphormoon. Dit betekent dat je zolang kan slapen als je wilt, uitgerust zul je de hele dag niet zijn. Overdag verstoort de aanmaak van melatonine ook voor een verdere verstoring van de hormoon huishouding, hierdoor zul je vaak somber en prikkelbaar zijn.
Hier volgt een lijstje van een aantal belangrijke symptomen waar mensen met een winterdepressie last van hebben:
- Toch wel het voornaamste signaal: Moe! Altijd maar moe, zin om te slapen, ondanks dat je een nacht van 14 uur hebt gemaakt toch nog niet uitgerust (wat dus alles te maken heeft met het teveel aan melatonine
- Somber gevoel, of te wel ‘depressief’. Geen zin om dingen te ondernemen
- Moeite met concentreren en erg prikkelbaar
- Geen zin in sociale contacten, ook niet met dierbare. Ook geen zin om intiem te zijn met partner, niet knuffelen, geen seks
- Meer zin om te eten dan normaal, vooral koolhydraat eten. Een gewichtstoename van enkele kilo’s in de winter is dan ook niet ongebruikelijk
Al deze symptomen zijn gelijk aan die van een normale depressie, echter bij mensen die last hebben van een winterdepressie komen deze alleen voor tijdens de wintermaanden en zullen ze in de lente ook direct weer verdwijnen.
Heel vervelend dus, zo’n winterdip, maar gelukkig is er een oplossing. Vind jij jezelf terug in bovenstaand symptomen neem dan eerst eens contact op met de huisarts, grote kans dat deze aanraad om lichttherapie te doen. Met deze therapie boots je het daglicht na. Dit kan met een daglichtwekker in de morgen (wake up light), hiermee wordt de zon in de morgen na gebootst, zodat de aanmaak van melatonine zo snel mogelijk stopt. Echter deze wekkers leveren ‘slechts’ 400 lux aan lichtsterkte. Heb je echt last van een depressie dan kun je gebruik maken van een daglichtlamp, deze lampen leveren tot 10.000 lux. Meestal is een half uur per dag in dit licht zitten genoeg om de winter zonder depressie door te komen.
Over de Auteur
Wij proberen zoveel mogelijk te informeren over het fenomeen winterdepressie en voornamelijk de oplossingen. Door in de winter toch voldoende daglicht tot je te nemen doromiddel van een wake up light of daglichtlamp kan het probleem gemakkelijk opgelost worden.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen