Te veel negatieve gedachten?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: interessant1 | Via Artikel Post
Gezien: 1042 |
Aantal woorden: 452 |
Datum: Thu, 27 Jun 2013 |
0 commentaar
Niets is bijna vervelender dan dat er negatieve gedachten door je hoofd dwalen. Je wilt het niet maar toch gebeurt het. Je wordt er gek van, want je kunt ze niet uitschakelen, ze komen opzetten en dan lijk je de controle erover te verliezen.
Zij bepalen jouw leven in de plaats dat jij bepaalt wat er gebeurt. Misschien zit je op een punt dat je echt niet meer weet of je er vanaf kunt komen. En dat dit iets is wat bij je hoort en waar je weinig aan kunt veranderen.
Niets is minder waar, jij kunt van je negatieve gedachten afkomen en het piekeren stoppen. Is het makkelijk, waarschijnlijk niet want het patroon heeft zich jaren erin gesleten, dus dat patroon moet niet alleen afgeleerd worden, maar vervangen met een nieuw patroon.
Je kunt namelijk niet iets afleren als jij jezelf geen alternatieven biedt. Wat zou je dan willen, positieve gedachten. En als die stap nog wat te ver is, in ieder geval die negatieve gedachten elimineren en zorgen dat jij jezelf een andere invulling geeft.
Bijvoorbeeld lezen, een kruiswoordpuzzel oplossen en muziek luisteren.
Wat je dan doet is je hersenen afleiden en een nieuw patroon aanleren.
Maar voordat je dat doet. Laten we het patroon doorlopen, zodat je beter begrijpt wanneer je piekert.
Piekeren komt niet vanzelf er is een aanleiding. Dit kan een extern iets zijn een stimuli en die brengt je gedachten opgang. Helaas negatieve, en dan is er vaak geen houden meer aan.
Een stimuli kan zijn dat jij iets moet doen en je bang bent het te verpesten omdat je perfectionistisch bent en jij graag aan de verwachtingen wilt voldoen. Een stimuli kan ook zijn, dat de trein vertraging hebt, jij een aansluiting mist en ergens een half uur te laat bent. En dat dan heel erg op jezelf betrekt.
Nu is de truc dat als je merkt dat een gedachten aan het begin staat van een ‘pieker keten’ dan moet jij dat snel vervangen met een activiteit die je hersenen aanzetten tot werk. Want dan kan je niet meer piekeren omdat je hersenen bezig zijn met iets anders.
Over de Auteur
-
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen