Tips tegen verstopping
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: homeopathie1 | Via Artikel Post
Gezien: 1302 |
Aantal woorden: 1265 |
Datum: Thu, 29 Mar 2012 |
0 commentaar
Gemiddeld 15% van de bevolking heeft er last van; verstopping. Ook wel obstipatie of constipatie genoemd. Wat houdt verstopping in en wat valt er aan te doen?
Opbouw van het spijsverteringskanaal
Voedsel legt een lange weg af voordat het uiteindelijk het lichaam weer verlaat. Dit is de spijsvertering. Een simpel overzicht:
· Het proces begint in de mond. Hier wordt het voedsel in stukken gemalen en afgebroken door speeksel. Ook zorgen stoffen in het speeksel er al gedeeltelijk voor dat voedsel wordt omgezet in voedingsstoffen.
· De slokdarm verplaatst het voedsel naar de maag en zorgt tevens voor het verteren van koolhydraten.
· In de maag wordt het eten o.a. fijn gemaald en bepaalde bacteriën gedood door middel van zuren.
· Samen met de sappen uit de alvleesklier wordt er in de twaalfvingerige darm de sappen van de maag geneutraliseerd.
· De dunne darm zorgt voor de opname van voedingsstoffen in het bloed. De dikke darm neemt de laatste voedingsstoffen op, waaronder water.
· In de endeldarm wordt de ontlasting opgeslagen om vervolgens het lichaam te kunnen verlaten.
Wanneer spreekt men van ‘verstopping’?
Als je last hebt van verstopping heb je last van een moeizame en trage stoelgang. Oorzaak hiervan is verharde ontlasting in de darmen. Mensen die last hebben van een verstopping gaan dan ook minder regelmatig naar het toilet. Eten verlaat het lichaam bij de meeste mensen dagelijks, al is het niet zorgwekkend als dit enkele keren per week gebeurt. Iedereen heeft namelijk een ander ritme.
Wanneer zich echter klachten voordoen zoals; buikpijn, een opgeblazen buik, misselijkheid of overgeven, is er een kans dat je last van obstipatie hebt.
Oorzaken en oplossingen
Verstopping kan veel oorzaken hebben. Maar gelukkig is er aan veel van deze oorzaken ook wat te doen.
· Voeding: obstipatie is vaak te wijten aan een verkeerd voedingspatroon. Ten eerste is regelmatig eten van belang. Ten tweede moet je er voor zorgen dat je dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Onder andere volkorenbrood, fruit en groente bevatten dit.
· Tekort aan vloeistoffen: zorg dat je dagelijks genoeg vocht binnen krijgt. Dit kan water zijn, maar ook thee en andere dranken zijn goed om vocht binnen te krijgen. Water zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten en dat de ontlasting niet verhard. Tijdens de vertering raak je veel vocht kwijt, vul dit dus aan door elke dag 2 liter vocht binnen te krijgen.
· Stress: de geestelijke status van de mensen kan invloed hebben op het lichaam. Mocht je geen andere oorzaak kunnen vinden, ook niet na een bezoek bij je huisarts, probeer aan je geestelijke gezondheid te werken.
· Gebrek aan lichaamsbeweging: lichaamsbeweging is nodig om de darmen te stimuleren. Probeer in het dagelijks leven meer te bewegen.
· Uitstellen: stel het gaan naar het toilet niet uit. Ten eerste droogt de ontlasting op deze manier uit, waardoor deze hard wordt. Daarnaast maakt het je darmen van slag.
· Laxeermiddelen: deze kunnen tijdelijk de oplossing zijn. Bij langdurig gebruik raak je echter veel vocht kwijt en worden de darmen lui. Probeer dus zo min mogelijk laxeermiddelen te gebruiken.
Bovenstaande oorzaken zijn het bekendst. Ook kan het gebruik van bepaalde medicijnen obstipatie veroorzaken. Zo hebben vooral zwangere vrouwen last van obstipatie door het gebruik van ijzer pillen. Mocht je de oorzaak van je verstopping niet kunnen vinden en last hebben van pijn (zowel voor, tijdens of na de ontlasting) kan het verstandig zijn op bezoek te gaan bij de huisarts.
Over de Auteur
Tips voor je dagelijkse gezondheid.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen