Tourette met een tic
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Pocket | Via Artikel Post
Gezien: 766 |
Aantal woorden: 337 |
Datum: Mon, 25 Aug 2014 |
0 commentaar
Het Tourette syndroom valt onder de neuro-psychiatrische kwalen. Je hebt dan last van rare trekjes genaamd tics. Een tic is een plotselinge en vlotte maar ook niet-ritmisch geluid en/of beweging. Het is nog steeds onduidelijk wat de reden is van Gilles de la Tourette. Het is wel duidelijk dat er met de stoffen die de overdracht van zenuwprikkels regelen iets niet goed is. Zolang we niet precies weten hoe Tourette ontstaat kan er ook geen behandeling die het probleem oplost worden bedacht.
Dwangmatige handelingen
De dwangmatige handelingen zijn dus de verschijnselen bij het syndroom van Tourette. Sommige mensen maken telkens een rare beweging en andere schelden er flink op los. De dwangmatige tic is voor een persoon met het syndroom van Gilles de la Tourette moeilijk beheersbaar. Er komen meerdere types dwangmatige handelingen voor. De armen willekeurig bewegen kan bijvoorbeeld een dwangmatige handeling zijn. Er kunnen tevens overige verschijnselen zijn zoals hyperactiviteit.
Wanneer de dwangmatige handelingen minimaal 12 maanden aanhouden kan de diagnose van het syndroom van Gilles de la Tourette worden geconstateerd. Het syndroom gaat van start in de kindertijd en komt circa drie keer vaker voor bij mannelijke personen dan bij vrouwelijke personen. Voor de behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette is therapie de eerste optie. De therapie kan leiden tot een respectabele reducering van het aantal dwangmatige handelingen. Voor een persoon met Tourette is het al heel wat wanneer de handelingen verminderen en de kwaliteit van het leven vooruit gaat. Anti-psychotische geneesmiddelen kunnen tevens de dwangmatige handelingen inperken. De bijwerkingen hiervan zijn echter wel aanzienlijk. De afweging van de gezondheid moet dan gemaakt worden en dat is niet altijd even makkelijk.
Over de Auteur
Ik ben Geoffrey en schrijf regelmatig artikelen. Ben geen deskundige en raad iemand altijd aan naar de huisarts te gaan bij eventuele klachten.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen