FB pix Trance interventies aangereikt vanuit de integratieve psychotherapie. - Artikelpost

Trance interventies aangereikt vanuit de integratieve psychotherapie.

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1445 | Aantal woorden: 1293 | Datum: | 0 commentaar

TRANCE INTERVENTIES AANGEREIKT VANUIT DE INTEGRATIEVE PSYCHOTHERAPIE

In mijn praktijk Positive Impulse, heb ik met een aantal van mijn cliënten met klachten zoals astma, reuma en kanker gewerkt. Ik gebruikte hier een combinatie van visualisatie, symbooldrama (in de vorm van de lichaamstocht) en Simonton achtige interventies, waarbij de cliënt actief wordt aangespoord de kwaal met eigen verbeeldingskracht te lijf te gaan.

In het verlengde hiervan liggen andere ontspanningsmethoden die met visualisaties werken, zoals die van Kabatt-Zinn, het meditatief ontspannen bij bestrijding van pijn en stress, de progressieve relaxatie van Jacobson en de methode van Wolinsky die de cliënt toestaat de oude, in trance opgeroepen klacht bewust in het hier en nu ten volle te ervaren.

Duidelijk waar te nemen bij het gebruik van deze technieken is een directe pijn- en klachtvermindering en een sterk afnemen van de stress die hiermee gepaard gaat. Duidelijk was dat het mobiliseren van de eigen kracht, het gevoel van innerlijke lotsbepaaldheid vergroot. D.w.z. dat men beseft zelf iets te kunnen doen en niet machteloos te zijn t.o.v. van de kwaal of klacht.

Bij de methode van Simonton, worden visualisaties gebruikt waarbij de cliënt zich voorstelt dat de kwaal wordt bestreden in een levendige symbolische voorstelling, b.v. d.m.v. ridders te paard, die de kankercellen aan hun lans rijgen.

Hoewel deze methode voor kankerpatiënten is ontwikkeld zijn de visie en methoden ook bruikbaar voor andere (psychosomatische) klachten.

Verschillende deskundigen zijn hierover van mening dat in het genezingsproces van ziekten en klachten het eigen aandeel (motivatie en levenskracht) vaak belangrijker is dan dat van medicijnen bestraling of ingrepen.

Het echtpaar Simonton, hij was radioloog en directeur van een Texaans Kankerinstituut en zij psychotherapeute voor kankerpatiënten, ontwikkelde een behandeling voor kankerpatiënten die gericht is op het wekken van hoop, positieve verwachting ( self fulfilling prophecy) en het doen ontstaan van een nieuw levensperspectief.

De therapie kan soms beginnende kanker genezen; in veel gevallen wordt het ziekteproces vertraagd en wint het resterende leven aan kwaliteit. Men kan zo zijn”‘placebo effect” in eigen hand nemen. Het uitgangspunt van de therapie is de “kracht van de geest” van de cliënt te vergroten en hem ervan bewust te laten worden dat hij zelf een actieve rol kan spelen in het genezingsproces.

Als je de laatste onderzoelen bekijkt die ervan uitgaan dat stress en een gevoel van machteloosheid de afweer afzwakken, kan omgekeerd er van uit worden gegaan dat een positieve levensoriëntatie de afweer vergroot en ziekten kan voorkomen.

Via de trance van de visualisatie wordt hier een werkzame manier getoond om invloed te hebben op “normaal “ niet zo makkelijk te sturen processen die bijdragen aan een optimaler, dus gezonder functioneren.

Ik ben ook erg enthousiast over de resultaten van het zo genaamde "delenwerk", een ego-state-therapie. Deze werkt met een persoonlijkheids “deel”, dat verantwoordelijk is voor de klacht, het deel wordt in trance opgeroepen en er kan worden onderzocht waar dit deel de overtuigingen opdeed, op welke wijze dit deel wil helpen, wat het nodig heeft en of de opgeslagen besluiten en strategieën nog steeds voor de persoon werken. (meer hierover is te lezen op mijn site http://www.psycho-hypnotherapie-regressie.nl.)

Een vergelijkbare methodiek is de regressie, waar de cliënt in trance teruggaat naar het (traumatische) ontstaansmoment van de klacht.

Hier verkent de client het moment waar het trauma plaats vond en worden de vragen gesteld zoals, hoe de toen vormde belemmrende overtuiging, toen hielp, de moeilijke situatie hanteerbaarder maken. We kijken naar wat de cliënt toen nodig gehad zou hebben en hoe de overtuiging op dit moment nog een rol speelt en überhaupt nog nut heeft.. Een oude pijn of verdriet kan worden opgeroepen, doorvoeld en verzacht. Tevens kunnen uitspraken in een nieuw en volwassen daglicht worden gehoord omdat de cliënt er nu met de volwassen geest en competenties die daarbij horen, aanwezig is. Dit leidt vaak tot beter begrip van waarom besluiten en conclusies toen werden genomen. Deze liggen nu onbewust opgeslagen en kunnen voor veel pronlemen zorgen. De cliënt krijgt nu de kans deze vanuit een volwassen perspectief te benaderen en te herzien.

Ten Dam zegt hierover het volgende:
“Door opnieuw door de veroorzakende ervaringen heen te gaan, maken we de ladingen los en verwerken ze alsnog. Een marteling herbeleven, hoe erg ook, is onvergelijkbaar minder erg dan de echte marteling.
De ervaring is homeopathisch verdund, en geeft juist daardoor inzicht en overzicht.
Wat we toen niet begrepen, alleen al door de pijn en het verdriet en de honger en kou, begrijpen we nu wel.”
( ten Dam, 2001, blz. 104.)

Het werken met delen en regressie zijn denk ik zeer waardevolle methodes om de eerder in het leven opgedane overtuigingen te ‘up daten’ en zo de weg vrij te maken naar totale en werkelijke genezing, die dan door het totaalwezen van de cliënt wordt toegestaan en ondersteund.

Ten Dam zegt hierover i.v.m. met een regressiesessie die hij met een studente deed:
“Verandert dit (de regressie en de daarbij behorende interventies ) haar karakter?
Ja en nee. Ze verliest een hardnekkige emotie en kan de onderliggende instelling weer aannemen. Dit is integratie, helen, therapie. Dat maakt haar niet zwak, zacht of naïef. Een zwaar stuk wapenrusting kwijt te raken betekent een handicap kwijt raken – zeker in tijden van vrede. Een krachtig, open karakter is een structuur die vrijmaakt.

Regressie gaat niet over universele vergeving of onvoorwaardelijke liefde. Het gaat om begrip, aanvaarding en groei; om in evenwicht en in je kracht te komen. Het gaat om psychische en geestelijke gezondheid.”
(ten Dam,2001,blz.72.)

De definitie van hypnose zoals Hans ten Dam deze geeft in zijn boek Catharsis en Integratie is de volgende:
“Een trance waarin onze aandacht geïntegreerd is, naar binnen of naar iets buiten ons. We zijn tijdelijk minder alert en minder bewust van onze omgeving. Onze waarneming van tijd verandert en we worden meer bewust - of juist minder - van ons lichaam. Imaginatieve mogelijkheden nemen toe. Onze lichamelijke toestand verandert, onze huidweerstand wordt groter, hersengolven worden trager en we worden slomer en stiller.

Hypnotiseren induceert deze trance, gewoonlijk door anderen (hypnotiseur) en soms door onszelf (zelfhypnose). Hypnotherapie verloopt in trance. In deze toestand kunnen we makkelijker vorige ervaringen exploreren en makkelijker suggesties in ons opnemen.”
( ten Dam,2001, blz. 396.)

Het voorbeeld van het succesvol bestrijden van b.v. PDS is denk ik het mooiste voorbeeld van een succesvolle aanpak via hypnotherapie. Hypnotherapie wordt nu officieel erkend als zijnde de meest doeltreffende manier om deze ontwrichtende en lichamelijk verzwakkende ziekte aan te pakken.. Het praktische nut van deze interventies uit de Integratieve Psychotherapie zie ik als enerzijds, de weg vrij makend naar een gezond zelfbeeld, de genezing van de geest en het zichzelf gunnen en toestaan van gezond worden. Anderzijds als het rechtstreeks aanspreken van de zich op het onbewuste niveau bevindende genezende krachten.

 

Over de Auteur

Jovanna Vriend is integratief therapeute met een eigen praktijk "Positive Impulse" in Amsterdam. Zij studeerde o.a. Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Volgde de opleiding integratieve psychotherapie BGL&Partners en is bijgeschoold door Dr.H.A.A. de Berk in rouwverwerking. de http://www.psycho-hypnotherapie-regressie.nl

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo