Vaak last van hoofdpijn? Dit zijn mogelijke oorzaken. - Artikelpost

Vaak last van hoofdpijn? Dit zijn mogelijke oorzaken.

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 358 | Aantal woorden: 628 | Datum: | 0 commentaar

We hebben er allemaal weleens last van, de een wat vaker dan de ander: hoofdpijn. Hoewel het vaak een kwaaltje van korte duur is, kan het ook vaker voorkomen. Dit kan erg hinderlijk zijn. Finse onderzoekers van de universiteit Kuopio hebben recentelijk ontdekt dat hoofdpijn en migraine verband houden met een tekort aan vitamine D. Deze vitamine stond voor kort vooral bekend als zonnevitamine die belangrijk is voor het behoud van sterke tanden en botten.
Vitamine D als remedie tegen veel kwalen
De meesten van ons kennen het misschien nog wel: vitaminedruppeltjes die vroeger door het eten werden gemengd. Om zo sterk mogelijk en gezond te blijven. Dat we dat van kinds af aan al kregen is niet geheel zonder reden. Vitamines versterken je lichaam namelijk en helpen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine D naast het sterk houden van je tanden en botten ook belangrijk is voor je immuunsysteem, en dat het helpt bij de groei en ontwikkeling van lichaamscellen? Het onderzoek van de Finnen wijst nu dus ook uit dat genoeg vitamine D de kans op een hoofdpijn kan verminderen.

Vooral ouderen en mannen hebben er veel last van
Hoewel de resultaten een algemeen verband laten zien tussen de hoofdpijn en de vitamine, is het nog niet helemaal duidelijk welke factoren er een belangrijke rol spelen. Wél hebben de onderzoekers ontdekt dat het vooral ouderen boven de 50, en mannen zijn die een verhoogde kans hebben op hoofdpijn door een tekort aan Vitamine D. Wat precies de werking van de vitamine is, is nog onduidelijk. Om daar meer inzicht in te krijgen is verdere onderzoek nodig. Daarmee kunnen de onderzoekers ook bekijken of bijv. vrouwen in een bepaalde leeftijdscategorie of met een bepaalde levensstijl extra alert moeten zijn op een eventueel tekort.
Wat wel al bekend is, is dat er bepaalde doelgroepen zijn die over het algemeen vaker last hebben van de algemene klachten van een Vitamine D tekort. Het zijn voornamelijk de mensen die weinig buiten komen, vegetariërs en veganisten, en mensen met een donkere huid die er goed aan doen om extra multivitamine in te nemen.

Zo verlaag je de kans op een hoofdpijn
Vitamine D haalt men namelijk uit o.a. vette vis, boter en zonlicht. Vooral in de wintermaanden komt het weleens voor dat de inname lager ligt dan in de overige maanden van het jaar. Door je voeding erop aan te passen en met regelmaat bijvoorbeeld een makreel of paling te eten kun je een tekort tegengaan. Ook helpt het door overdag genoeg daglicht te pakken: een half uurtje per dag in de buitenlucht doet al wonderen. Voor wie nog een extra steuntje erbij kan gebruiken voor een goede weerstand, zijn er verschillende supplementen beschikbaar. Wapen jezelf deze winter en laat de hoofdpijn in de kou staan. Niks vervelender dan je taken te moeten laten liggen door een hoofdpijn.

Hoe zorg je voor genoeg vitamine D?
Vitamine D zit in verschillende voedingsproducten zoals haring, makreel en zalm. De meeste opname gebeurt echter voornamelijk uit de zon. Met het klimaat in Nederland kan een beetje extra vitamine D daarom geen kwaad. Vitamine D supplementen kun je overal vinden en worden door veel verschillende merken, waaronder Roter, verkocht. 

Over de Auteur

Megan Adams houdt zich bezig met alles wat gezond is. Ze noemt zichzelf een gezondheidsfreak en deelt graag haar kennis met anderen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo