Verstandelijk beperkten met epilepsie
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: gerbenv | Via Artikel Post
Gezien: 1432 |
Aantal woorden: 372 |
Datum: Tue, 23 Aug 2011 |
0 commentaar
Epilepsie komt in Nederland relatief weinig voor. Slechts 1% van de Nederlandse bevolking heeft een epileptische aandoening, in meer of mindere mate. Onder verstandelijk beperkten is het aantal epileptische patiënten veel hoger. Ongeveer 30 procent van de mensen met een verstandelijke beperking heeft een vorm van epilepsie.
Een diagnose stellen
Bij mensen met een verstandelijke beperking is het stellen van een diagnose erg lastig. Bij een gegeneraliseerde epilepsie is het stellen van een diagnose niet moeilijk, omdat deze vorm van epilepsie wel duidelijk herkenbaar is als zijnde een epileptische aandoening. Complexe partiële epilepsie, gedragsveranderingen en motorische stoornissen zijn wel erg lastig te onderscheiden, omdat deze ook te maken kunnen hebben met de verstandelijke beperking. Veel van de patiënten met een verstandelijke beperking kan zelf niet aangegeven wat de bijwerkingen zijn. Voor het stellen van de diagnose, word daarom vaak gebruik gemaakt van videoregistratie, zodat de deskundige de niet-gecommuniceerde bijwerkingen zelf kan analyseren.
Verbetering van de levenskwaliteit
Een epileptische aandoening kan bij patiënten met een verstandelijke beperking zorgen voor extreme gedragsveranderingen. De lichamelijke bijwerkingen kunnen hinderlijk zijn en niet worden begrepen door de patiënt, waardoor deze chagrijnig of agressief kan worden. Medicatie bij mensen met een verstandelijke berperking dient dan ook niet zo zeer voor het voorkomen van de aanvallen, maar meer voor het verbeteren van de levenskwaliteit. De medicatie moet zo worden afgestemd dat de patiënt zich niet duf, misselijk of ziek voelt, en er zich toch minder (forse) epilepsie aanvallen zullen voordoen.
Wanneer iemand met een verstandelijke beperking een epileptische aandoening heeft, dan zijn aanvallen dus nooit helemaal te voorkomen. Het is daarom wel belangrijk om in de leefomgeving van deze patiënt de nodige maatregelen te nemen. Zorg voor een zachte vloerbedekking of voor een helm, kies liever voor een douche dan een bad. Wanneer er gezwommen word, zorg dan altijd voor voldoende begeleiding.
Over de Auteur
Ronald Molenaar is een freelance tekstschrijver.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen