Waarom Vitamine C goed is voor iedereen - Artikelpost

Waarom Vitamine C goed is voor iedereen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1007 | Aantal woorden: 989 | Datum: | 0 commentaar

Vitamine C is een in water oplosbare stof die we als mens niet zelf kunnen aanmaken. We zijn voor voldoende voorraad dus afhankelijk van de voeding waar het in zit. De scheikundige naam voor vitamine C is ascorbinezuur.
De vitamine is vooral belangrijk voor je weerstand. Het zorgt ook voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Bij een tekort aan de vitamine kan, zoals in vroeger tijden, scheurbuik ontstaan. In delen van Afrika zien we dit verschijnsel nog terug. De C-vitamine is van alle vitamines misschien wel de bekendste anti-oxidant, met beschermende eigenschappen tegen vrije radicalen, die een rol spelen bij het ouder worden.


Belangrijke bronnen van de vitamine zijn citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen (de vitamine C bevindt zich in de sapzakjes) maar ook andere soorten fruit. De rozenbottel heeft bijvoorbeeld een exorbitant hoge ‘C’-waarde. Je moet wel veel van de bessen eten om die waarden ook binnen te krijgen, en dat doe je niet zo snel. De beste en meest voor de hand liggende bron van de vitamine is en blijft de kiwi. Met 1 kiwi per dag voorzie je over het algemeen voor het grootste deel in je behoefte. Voor volwassen mannen en vrouwen ligt die behoefte volgens de ADH-richtlijn tussen de 75 en 90 mg per dag.

Net als de meeste andere vitamines wordt vitamine C niet door ons lichaam aangemaakt en zijn we afhankelijk van voldoende inname, via voeding of supplementen.


Van de groenten zijn paprika’s in verhouding de meest potente bron van de C-vitamine: vooral rode paprika. 


De vitamine vermindert de risico op een verkoudheid bewezen bij mensen die in korte tijd heel actief zijn. In het onderzoek zijn bestaande onderzoeken naar de vitamine naast elkaar gelegd. De inname van minimaal 1 gram van de vitamine per dag halveert de kans op een verkoudheid, ideaal ter preventie voor marathonlopers, mensen die bijvoorbeeld een week gaan skieen of deelnemers aan een (boot)camp. Een regelmatige dosis van enkele grammen van de vitamine per dag zorgt er ook voor dat de verkoudheid korter duurt, bij kinderen tot bijna 20 procent.

Het innemen van hoge hoeveelheden is niet schadelijk voor de gezondheid vanwege de efficientie die het lichaam toepast op het uitscheiden ervan. De tijd dat de vitamine in het lichaam is kan het wel zijn positieve taken uitvoeren.


Voedingswetenschapper dr. Holford deed zelf een test: als hij een verkoudheid voelt opkomen, gebruikt hij een dag lang elke 2 tot 3 uur 1 gram. Dat is dagelijks zo’n 5000 tot 20.000 milligram. Je kunt dergelijke doses vitamine C online kopen. Meestal worden de supplementen geleverd in capsules of tabletten van vitamine C 1000 mg. 

Dr. Holford ervoer dat de kans dat de verkoudheid doorzet kleiner wordt, en als hij wel verkouden wordt is de aanval minder hevig en korter van duur: maar 1 dag. Deze resultaten worden alleen geconstateerd bij een dosering vanaf 8 gram per dag. 1 dag! Dat is nog eens wat anders dan twee weken zitten proesten en snotteren!


Voor de duidelijkheid: het voorkomen van een verkoudheid is praktisch onmogelijk, maar vitamine C kan wel bijdragen aan een vermindering van de hevigheid en de duur van het ongemak.


Een supplement vitamine C is meestal heel betaalbaar, en bovendien een onmisbare aanvulling op de potjesplank. Zeker in de wintermaanden als de verkoudheidsvirussen om ons heen grijpen en we een stuk vatbaarder zijn voor een koutje.


Over de Auteur

Biovitamins een jong bedrijf gestart in maart 2011. Wij leveren supplementen van hoogwaardige kwaliteit, zonder onnodige chemische en kunstmatige toevoegingen. Bij ons vindt u zoveel mogelijk supplementen, biologische en superfood producten.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo