FB pix Waarom wordt je actiever als je een paar dagen niet eet? - Artikelpost

Waarom wordt je actiever als je een paar dagen niet eet?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 104 | Aantal woorden: 395 | Datum: | 0 commentaar

Een paar dagen niets eten

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom je je actiever zou kunnen voelen als je een paar dagen niet eet. Een daarvan is dat je lichaam overschakelt van het verbranden van glucose naar het verbranden van vetten als brandstof. Dit proces heet ketose en het kan leiden tot een hogere productie van ketonen, die een energiebron zijn voor de hersenen. Sommige mensen ervaren hierdoor meer mentale helderheid en focus.

Hormonale reactie

Een andere mogelijke verklaring is dat vasten een hormonale reactie teweegbrengt die je alerter en energieker maakt. Vasten kan namelijk de afgifte van adrenaline en noradrenaline verhogen, die betrokken zijn bij de vecht-of-vluchtreactie. Deze hormonen kunnen je hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel verhogen, waardoor je meer zuurstof en glucose naar je spieren en hersenen krijgt. Dit kan je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties of fysieke uitdagingen.

Je immuunsysteem en je gezondheid

Een derde mogelijke verklaring is dat vasten een positief effect heeft op je immuunsysteem en je gezondheid. Vasten kan namelijk autofagie stimuleren, een proces waarbij cellen hun eigen afvalstoffen en beschadigde onderdelen opruimen en recyclen. Autofagie kan helpen om schadelijke stoffen te verwijderen, cellulaire componenten te vernieuwen en stamcellen te activeren om nieuwe immuuncellen te produceren. Autofagie kan ook beschermen tegen veroudering, kanker en neurodegeneratieve ziekten.

Actiever voelen

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet iedereen zich actiever voelt door vasten. Sommige mensen kunnen juist last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, stemmingswisselingen of andere bijwerkingen2. Het effect van vasten op je energieniveau hangt af van veel factoren, zoals je individuele reactie, de duur en de frequentie van het vasten, je voedingsstatus en de aanwezigheid van andere ziekten. Het is daarom raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je begint met vasten, vooral als je een zwak immuunsysteem hebt of een medische behandeling ondergaat.

 Over de Auteur

John Doefer, 1996

John Doefer

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo