FB pix Wanneer voldoende vitamine C? - Artikelpost

Wanneer voldoende vitamine C?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1831 | Aantal woorden: 749 | Datum: | 0 commentaar

Dagelijks krijg je vitamines binnen via je voeding. Het is mogelijk dat je te weinig vitamines binnenkrijgt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Vooral een vitamine C-tekort kan nadelig zijn, aangezien deze vitamine bijdraagt aan een goed werkende weerstand. Wil je weten hoeveel je van deze vitamine binnen moet krijgen en wat er gebeurt als er een tekort ontstaat? Hieronder lees je over het belang van vitamine C.

Vitamine C uit voeding halen

Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom je vitamine C nodig hebt vanuit je voeding. Dit komt doordat de vitamine niet zelf door het lichaam aangemaakt kan worden. Je moet daarom wel voedsel eten waarin deze vitamine zit, anders ontstaat er al snel een tekort. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat het aanwezig is in het vocht van verschillende voedingsmiddelen. Door het eten van groenten, fruit en aardappelen kun je de vitamine binnenkrijgen. Vooral citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, bessen en verschillende koolsoorten bevatten een hoge concentratie van de vitamine.

Hoeveel vitamine C heb je nodig per dag?

Er is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor vitamine C. Voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is deze hoeveelheid 75 milligram per dag. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben zelfs een wat hogere hoeveelheid nodig. De aanbevolen hoeveelheid voor kinderen en jongeren ligt wat lager. Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn gebaseerd op de hoeveelheid die je nodig hebt om geen nadelen van een tekort te ervaren. Om duidelijk effect te ervaren van de voordelen van de vitamine wordt aangeraden om sowieso 12 microgram per 100 gram binnen te krijgen.

De gevolgen van een vitamine C-tekort

Vitamine C is een belangrijke vitamine. Veel mensen kennen de verhalen wel van bemanningsleden op schepen die scheurbuik kregen door slecht eten. Dit werd veroorzaakt door een ernstig vitamine C-tekort. Tegenwoordig komt dit amper meer voor. Toch zijn er nog genoeg andere nadelen voor de gezondheid die je nog steeds kunt ervaren. Vitamine C draagt bij aan een goed werkende weerstand. Een tekort kan er dan ook voor zorgen dat je vaker ziek wordt. Ook kan een tekort zorgen voor een slechtere wondgenezing. Daarnaast helpt de vitamine mee aan een goede opname van ijzer. Een tekort kan dus bijdragen aan een ijzertekort.

Te veel vitamine C binnenkrijgen

Veel mensen zullen dagelijks genoeg vitamine C binnenkrijgen wanneer ze gezond eten. Het is zelfs mogelijk dat de hoeveelheid in het lichaam te hoog wordt. Dit zal niet vaak voorkomen, aangezien je het overschot gewoon weer uitplast. Wanneer je langdurig te veel vitamine C binnenkrijgt, kun je uiteindelijk wel last gaan krijgen van diarree en darmklachten.

Supplementen met vitamine C

Lukt het je niet om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen via je voeding? Dan kunnen supplementen een goede oplossing zijn. Hiermee kun je makkelijk het gehalte opschroeven. Er zijn multivitamines beschikbaar met een combinatie van meerdere vitamines, maar er zijn ook supplementen met een enkele vitamine beschikbaar. Je vindt een ruim aanbod bij Body Supplies, zodat je genoeg keuze hebt om aan jouw vitamine C-behoefte te voldoen.Over de Auteur

Netwrite schrijft uiteenlopende artikel en blog over onderwerpen die mensen boeien.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo