Wat is een duodopa pomp? - Artikelpost

Wat is een duodopa pomp?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 166 | Aantal woorden: 939 | Datum: | 0 commentaar

De achteruitgaande gezondheid van een geliefde is natuurlijk nooit fijn om te zien. Een emotioneel circus waar je altijd op zoek wilt naar een pijnverzachter of remedie. Bij de ziekte van Parkinson is dat niet anders. Een duodopa pomp kan soms het gewenste effect geven. Maar wat is dat eigenlijk een duodopa pomp?

Anti-parkinson medicijn
Soms kan anti-parkinson medicatie niet aanslaan bij een patiënt. In deze gevallen kan een duodopa behandeling uitkomst bieden. De vloeibare substantie is eigenlijk hetzelfde als Levodopa, een anti-medicijn. Met een slangetje in de maag van de patiënt wordt de vloeistof toegediend. Hiervoor is een operatie nodig.

Levodopa en carbidopa
Duodopa is een soort gel-achtige substantie. Deze vloeistof bestaat uit twee andere stoffen: levodopa en carbidopa. Door dit anti-medicijn wordt geprobeerd de verschijnselen van Parkinson te onderdrukken.

De pomp
De pomp zorgt ervoor dat duodopa op de juiste plek terecht komt. Deze aandrijver staat overdag 24/7 aan. S’ nachts wordt er vaak voor gekozen om de pomp uit te doen. Vaak krijgen deze patiënten dan een tablet of pil toegediend. Soms vinden mensen de pomp hinderlijk omdat deze dagelijks mee gedragen moet worden. Ook zijn er af en toe klachten van vormende littekens of geïrriteerde huid rond de sonde in de buik.

Niet altijd juist
Niet iedereen komt in aanmerking voor een duodopa pomp. Er kunnen namelijk bijwerkingen aan verbonden zijn. Zoals misselijk of niet in evenwicht zijn. Ook bij hartritmestoornissen of een bepaalde druk rond het oog, is de patiënt niet geschikt, voor een dergelijke behandeling.

Of je in aanmerking komt voor een behandeling wordt altijd door een opname onderzocht. Dit onderzoek duurt een dag of 5. Tijdens de opname wordt geleerd, hoe om te gaan met de pomp. Zodat er zekerheid gegeven kan worden of duodopa de juiste behandeling is. Meer weten over de ziekte van Parkinson? Ga naar VerderMetParkinson.nl.

 

Over de Auteur

Dit artikel is geschreven door Brian. Ik lees alles op het gebied van de ziekte van parkinson en schrijf er graag over.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[183 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo