Wat is een oedeem en wat kun je eraan doen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: wplugers | Via Artikel Post
Gezien: 919 |
Aantal woorden: 389 |
Datum: Tue, 20 Aug 2013 |
0 commentaar
Oedeem is een "moeilijk" woord voor een opeenhoping van zogeheten extracellulair vocht in weefsel. Dit zorgt voor een zwelling zonder toename van het aantal cellen. Er zijn verschillende vormen en oorzaken van een oedeem. Zo kan een muggenbeet of zelfs een aanraking met een brandnetel al leiden tot een oedeem.
Wat zijn de oorzaken van een oedeem?
Zoals gezegd zijn er verschillende oorzaken, maar ook verschillende vormen van een oedeem. Zo wordt er onderscheidt gemaakt tussen primaire en secundaire oedemen. De primaire oedeem ontstaat is aangeboren, de secundarie oedeem is het gevolgd van een andere aandoening.
Wat kun je er tegen doen?
Om een oedeem aan te pakken zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Al deze behandelingen samen heten oedeemtherapie.
Eén van de behandelingen bestaat bijvoorbeeld uit manuele lymfedrainage. Bij deze intensieve massage geven de handen van een geschoolde fysiotherapeut een lichte druk en maken een constant tempo. Met behulp van deze techniek kan de daadwerkelijke afvoer van het lymfvocht bevorderd worden.
De oedeemtherapie bestaat niet alleen uit bovenstaande behandeling. Er kunnen ook oefeningen, compressietherapie (een therapie op basis van speciale drukverbanden) en therapeutische elastische kousen worden ingezet tijdens de therapie.
Er is zelfs een apparaat dat gebruikt kan worden tijdens de therapie. Zo'n apparaat heeft een lymfo-press, welke de afvoer van het lymfevocht stimuleert.
Waarom Oedeemtherapie?
Er zijn meerdere redenen te bedenken om over te gaan op oedeemtherapie. De voornaamste reden is de vermindering van de omvang van het oedeem. Daarbij is natuurlijk de spanningsafname en dus een pijnvermindering prettig. Oedeemtherapie kan er ook voor zorgen dat de spieren en gewrichten beter gaan presteren en er een kleinere kans is op een infectie.
Wordt het vergoed door de verzekering?
Of de therapie vergoed wordt is natuurlijk helemaal afhankelijk van de manier waarop u en bij welke maatschappij u verzekert bent. Dit kan dus per persoon verschillen.
Over de Auteur
Wesley Plugers is een online marketing specialist die schrijft over meerdere onderwerpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen