FB pix Wat is EFT en hoe kan het jou helpen? - Artikelpost

Wat is EFT en hoe kan het jou helpen?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 3400 | Aantal woorden: 1140 | Datum: | 0 commentaar

EFT of Emotional Freedom Techniques is een techniek die in Amerika heel wat succes kent en nu ook de rest van de wereld verovert.  Ook in België en Nederland hoor je steeds meer spreken over deze eigenaardig maar effectieve techniek.  Maar wat is EFT dan juist?

Hoe het begon...

EFT of Emotional Freedom Tecniques werd uitgevonden door Gary Craig, een Amerikaanse ingenieur met een passie voor persoonlijke ontwikkeling.  In zijn zoektocht naar effectieve therapeutische technieken, kwam hij in contact met TFT of Thougt Field Therapy van Dr Callahan.  Omdat hij het belangrijk vond mensen tools te geven die zij ook werkelijk zelf konden toepassen, vereenvoudigde hij deze techniek en noemde zijn uitvinding EFT of Emotional Freedom Techniques.

Hij ging zijn techniek toepassen bij zichzelf en bij mensen die hem om hulp vroegen.  Omdat hij zelf onder de indruk was van de resultaten, ging hij, in het begin eerder aarzelend, andere mensen leren hoe EFT toe te passen.  Vanaf dat moment was EFT niet meer te stuiten.  De goede resultaten en de eenvoudigheid van de techniek zorgden ervoor dat EFT zich heel snel ging verspreiden.

Wat is EFT?

EFT is een groepering van een aantal technieken die, wanneer juist toegepast, leiden tot rust, emotionele vrijheid en een algemeen gevoel van welbevinden.  De basistechniek is in principe een vorm van emotionele accupunctuur zonder naalden, waarbij je gaat tikken (tapping) met de vingertoppen op bepaalde punten op het gezicht, het bovenlichaam en de vingers.

Deze punten zijn niet willekeurig maar komen overeen met de meridiaanpunten, zoals deze gebruikt worden in de Oosterse geneeskunde.  Door het tappen of tikken op de meridiaanpunten van het lichaam, terwijl je je aandacht richt op het probleem dat je ervaart, breng je evenwicht in het energetisch systeem van het lichaam.  Hierdoor ga je onderdrukte emoties en verstoringen gemakkelijker loslaten, waardoor je rust en evenwicht ervaart.  Doordat de situaties die zich nu in je leven voordoen, niet meer belast worden met oude emoties, ga je deze anders ervaren en ben je ook in de mogelijkheid om er anders op te reageren.

Waar kan je EFT voor gebruiken?

De toepassingsmogelijkheden van EFT zijn eindeloos.  Wanneer je iets als een probleem ervaart, is het altijd de moeite om EFT te proberen.  Maar om toch een beeld te schetsen van de mogelijkheden van EFT,  vind je hier een aantal voorbeelden:


    •    angsten en fobieën
    •    trauma
    •    fysieke klachten
    •    woedeaanvallen
    •    allergische reacties
    •    zefbeeld en zelfvertrouwen
    •    afslanken
    •    verslavingen
    •    ...

Het voordeel van EFT is, dat voor elk probleem dezelfde procedure gebruikt wordt.  Als je de basispricipes onder te knie hebt, kan je elk probleem aanpakken. 

Te goed om waar te zijn?

Wanneer je getuigenissen van anderen er op gaat nalezen, kan je zo erg onder de indruk zijn dat je toch een beetje sceptisch wordt.  Kan het waar zijn dat een eenvoudige techniek zoveel wonderbaarlijke dingen doet?

Ik weet ondertussen uit ervaring dat EFT zeer krachtig is, maar ik heb ook gezien dat de resultaten af en toe kunnen uitblijven.  Soms zijn problemen hardnekkiger en is er meer nodig dan enkele minuten tappen.  Dit kan verschillende oorzaken hebben:

angst voor verandering:
Veranderen, zelfs in goede zin, is niet altijd even evident.  Wanneer je gewoon bent aan een bepaalde situatie, kan het zijn dat je bewust wel verandering wil, maar dat een onbewust deel van jou deze verandering tegenhoudt.  Ben je er werkelijk aan toe om verandering toe te laten?

EFT niet echt toepassen: 
Als er iets belangrijk is bij het toepassen van EFT, dan is het wel dat je je aandacht naar jezelf
moet richten.  Hoe voel ik mij?  Wat denk ik?  Wie ben ik?  Voor mensen die heel erg gericht
zijn op de ander, het werk, de kinderen, de drukte,... kan het beangstigend zijn om bij zichzelf
stil te staan.  Het kan zijn dat zij er niet toe komen om ook werkelijk te gaan 'tappen'
en trekken dan de conclusie dat EFT voor hen niet werkt.

het kernprobleem wordt niet opgelost: 
Soms zijn problemen eerder complex en is het moeilijk om de kern van het probleem op te sporen.  Er is dan enige vaardigheid nodig in het toepassen van de verschillende technieken.  Een coach of therapeut kan hier een meerwaarde bieden.

de techniek wordt niet juist toegepast: 
EFT is zeer eenvoudig.  Toch kunnen er een aantal cruciale stappen overgeslagen of verkeerd geïnterpreteerd worden.  Wanneer resultaten uitblijven, is het aan te raden om de basisprincipes nog eens terug door te nemen.

veranderingen zijn subtiel:
Soms zijn veranderingen zo subtiel dat zij niet opgemerkt worden.  Je rolt als het ware zachtjes in een nieuwe wereld, zonder dat je er erg in hebt.  Observeer jezelf en de manier waarop je je voelt en gedraagt.  Merk ook de kleine verschillen op, zij kunnen een enorme impact op je leven hebben.

Is EFT duur?


EFT leren toepassen is in principe kosteloos.  Alle informatie die je nodig hebt om de basistechnieken toe te passen, kan je gratis vinden in de uitgebreide basishandleiding.  Met deze basisprincipes kom je een heel eind verder.

Heb je echter graag dat iemand je meer uitleg geeft en begeleidt, betaal je uiteraard voor de meerwaarde die deze mensen bieden.  En daar kunnen de prijzen enorm verschillen.  Het loont altijd de moeite om te betalen voor de meerwaarde die je krijgt, maar blijf je er altijd van bewust dat de basis van EFT in principe kosteloos is.

Over de Auteur

door Linda Nuyts

Als psychotherapeut en coach ben ik begaan met het welzijn van mezelf en anderen.  Ik gebruik hiervoor verschillende technieken, maar toen ik EFT leerde kennen, was ik erg onder de indruk van de resultaten.  Ik wil daarom graag wat ik weet en ervaar, delen met anderen, zodat zij deze techniek ook kunnen leren kennen en gebruiken.

Je kan een gratis online cursus volgen op mijn website.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo