Wat is vasculaire dementie? - Artikelpost

Wat is vasculaire dementie?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 679 | Aantal woorden: 399 | Datum: | 0 commentaar

Vasculaire dementie is een zeer bekende vorm van dementie. Sterker nog, vasculaire dementie is de meest voorkomende vorm van dementie, naast Alzheimer. Deze vorm van dementie is meestal een direct gevolg van een beroerte, waarbij er doorgaans delen van bepaalde hersenen uitvallen of zelfs afsterven. Dit is een direct gevolg van een onderbreking van de bloeddoorvoering naar de hersenen. De meeste patiënten die te maken krijgen met vasculaire dementie hebben in het verleden al eens last gehad van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Vasculaire dementie treedt doorgaans op latere leeftijd op en komt niet veel voor bij jongeren. De gemiddelde leeftijd van patiënten ligt ergens tussen de 65 en 80.

Symptomen van vasculaire dementie
Wanneer er sprake is van deze vorm van dementie, zijn er een aantal herkenbare symptomen, die in vroeg stadium kunnen worden vastgesteld. Één van deze symptomen is bijvoorbeeld afwezigheid. Mensen met vasculaire dementie kunnen afwezig, in zichzelf gekeerd overkomen. Daarnaast ontstaan er problemen met spraak, concentratievermogen en geheugen. Wanneer er sprake is van Alzheimer zullen mensen vaak beter zijn in uitvoerende taken, terwijl mensen met vasculaire dementie in begin stadium vaak beter presteren met het spraakvermogen en het geheugen. Aan deze symptomen van vasculaire dementie, kan al snel een diagnose worden gesteld.

Wat is het verloop van vasculaire dementie?
Bij vasculaire dementie is er, zoals de naam al doet vermoeden, sprake van complicaties aan het vasculaire systeem. Deze omvat het stelsel aan bloedvaten. Door deze complicaties ontstaat er een verhoogd risico op het krijgen van bijvoorbeeld een beroerte. Wanneer er een beroerte optreedt, kan er na verloop van tijd vasculaire dementie optreden. Doorgaans ontstaan de symptomen na 3 tot 4 maanden, waarna de diagnose gesteld kan worden.

De oorzaak van vasculaire dementie
Zoals gezegd ontstaat vasculaire dementie doorgaans na een beroerte. Naast een beroerte, kunnen problemen met de bloedsomloop ook een oorzaak zijn van vasculaire dementie. Daarnaast kan er ook sprake zijn van erfelijkheid.

Over de Auteur

RB Online geeft meer informatie over medische aandoeningen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo