FB pix Wat zijn aminozuren? - Artikelpost

Wat zijn aminozuren?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2694 | Aantal woorden: 921 | Datum: | 0 commentaar

Aminozuren, iedereen heeft er weleens van gehoord. Dat je lichaam ze nodig heeft is ook redelijk bekend, maar wat zijn aminozuren nu precies? Het menselijk lichaam bestaat voor een vijfde deel uit eiwitten. Voor veel processen in ons lichaam hebben we eiwitten en dus ook aminozuren nodig. Kortom, zonder aminozuren zijn er geen eiwitten.

Aminozuren zijn nodig

Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsels bestaat uit eiwit en dus uit aminozuren. Simpel gezegd betekent dit dat ze betrokken zijn bij veel belangrijke lichaamsfuncties. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van het spierweefsel en het geven van structuur aan verschillende cellen in het lichaam. Ze spelen ook een sleutelrol bij het transport en de opslag van voedingsstoffen. Aminozuren hebben dus een grote invloed op het goed functioneren van organen, klieren, pezen en slagaders. Ze zijn bovendien essentieel voor het genezingsproces van wonden en het repareren van weefsel, vooral in de spieren, botten, huid en haar. Aminozuren zijn daarnaast betrokken bij het afvoeren van afvalstoffen die vrijkomen bij de voedselvertering. In die zin speelt het dus een aanzienlijke rol in het metabolisme.

Gezonde voeding

Een goed voedingspatroon bevat van nature voldoende aminozuren, maar wanneer is er sprake van een goed voedingspatroon? Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen. Iemand die er een actieve levensstijl op na houdt zal een grotere behoefte hebben aan energierijke voeding. Afhankelijk van je eigen behoefte kan het dus zinvol zijn om de dagelijkse maaltijd aan te vullen met voedingssupplementen die voldoende aminozuren bevatten. De behoefte aan voldoende aminozuren is overigens niet gerelateerd aan de leeftijd. Wel is het zo dat voornamelijk ouderen een groter risico lopen op ondervoeding.

Westerse voeding

In Westerse samenleving heerst vaak de gedachte dat alles zo snel mogelijk moet gebeuren. Je moet vooral niet te lang bezig zijn met slechts een ding. Vaak heeft dat ook betrekking op het eten. Vaak merken we pas bij lichamelijke klachten dat we bepaalde voedingsstoffen tekortkomen. Ook een tekort aan aminozuren leidt op termijn tot een groot scala aan klachten. Ook op dat punt is het dus verstandig om klachten te voorkomen door voedingssupplementen met aminozuren te gebruiken. Klachten die duiden op een tekort aan aminozuren zijn bijvoorbeeld de volgende:

 

  • ·      Gewichtsproblemen
  • ·      Haaruitval
  • ·      Huidproblemen
  • ·      Slaapstoornissen
  • ·      Stemmingswisselingen en /of erectiestoornissen
  • ·      Artritis
  • ·      Diabetes
  • ·      Hoog cholesterolgehalte
  • ·      Hoge bloeddruk
  • ·      Menopauze klachten

Het tijdig onderkennen van deze klachten is van belang. Door tijdig te beginnen met het gebruik van aminozuurhoudende voedingssupplementen zorg je goed voor jezelf en zullen de klachten verdwijnen.

 Over de Auteur

Netwrite schrijft over zeer uiteenlopende artikelen over huis en tuin, gezondheid, zakelijke dienstverlening etc.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo