FB pix Welke coronatest is het meest geschikt? - Artikelpost

Welke coronatest is het meest geschikt?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 345 | Aantal woorden: 524 | Datum: | 0 commentaar

Koorts, een droge hoest, vermoeidheid, keelpijn: Het zijn enkele van de symptomen die erop kunnen duiden dat je besmet bent met het coronavirus. Om te voorkomen dat je iemand anders besmet, is het van belang om een coronatest te doen. Maar ook als je langer dan 15 minuten in de buurt bent geweest (binnen anderhalve meter) van iemand die positief getest is op covid-19, kun je met deze test uitsluiten dat je besmet bent met dit nare virus.

Inmiddels zijn er veel verschillende coronatesten op de markt. Welke test voor jou geschikt is, is afhankelijk van het doel van de test en jouw persoonlijke situatie.

Zelftesten voor thuis

Sinds april zijn er ook corona zelftesten te koop. Bij de plaatselijke supermarkt of in een willekeurige drogist bijvoorbeeld. Let op: Deze testen zijn niet geschikt als je coronagerelateerde klachten hebt, in de buurt bent geweest bij een besmet iemand of als je op reis gaat naar (of terugkeert uit) het buitenland. Toch kan het wel handig zijn om een paar zelftesten in huis te hebben. Bijvoorbeeld als je (zonder klachten) naar school, je werk of gewoon op visite bij de buren gaat. Op deze manier voorkom je dat je a-symptomatisch bent en het virus ongemerkt doorgeeft aan een ander. Ben je verkouden of heb je andere symptomen van het coronavirus? Doe dan een PCR-test!

Wat is een PCR-test?

De meest bekende en betrouwbaarste test onder de coronatesten is de PCR-test. Met deze test wordt in het neus- en keelslijm gezocht naar een stukje genetisch materiaal van SARS-CoV-2 (dit is het virus dat het coronavirus zoals we dat nu kennen veroorzaakt). Voor een PCR-test kun je bij de GGD een afspraak maken. Voor een uitslag binnen enkele uren, kun je bij een sneltestlocatie in jouw buurt terecht.

Wat is een Covid-19 antigeen test?

Er zijn verschillende sneltesten beschikbaar. Een daarvan is de covid-19 antigeen test. Hiermee wordt gezocht naar de aanwezigheid van eiwitten die op de oppervlakte van het virus zitten. Een antigeen test lijkt een beetje op een zwangerschapstest. Zo verschijnt er een streepje bij de C als de test goed is uitgevoerd, en een streepje bij de T als de uitslag positief is. De test is eenvoudig af te nemen en binnen een kwartier heb je de uitslag binnen.

Ik ga op reis. Welke coronatest is het meest geschikt?

Ga je op reis en moet je een negatief testresultaat overleggen? In dit geval is er een NAAT (PCR) test nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om een NAAT (PCR) test te doen. Bijvoorbeeld bij een commerciële testlocatie bij jou in de buurt. Is deze test negatief? Gefeliciteerd, je bent niet besmet met het coronavirus en kunt met een gerust hart op vakantie. Fijne reis alvast.Over de Auteur

Deze auteur schrijft over gezondheidszaken zoals het coronavirus.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

De besmettingsmythe
De besmettingsmythe

€ 24,95
Toon product

Berlin Family Lectures - Democracy in the Time of Coronavirus
Berlin Family Lectures - Democracy in the Time of Coronavirus

€ 13,99
Toon product

The Contagion Myth: Why Viruses (Including Coronavirus) Are Not the Cause of Disease
The Contagion Myth: Why Viruses (Including Coronavirus) Are Not the Cause of Disease

€ 17,99
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo