Welke stappen moet je nemen na een overlijden?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: artikelplaatsen | Via Artikel Post
Gezien: 511 |
Aantal woorden: 440 |
Datum: Tue, 30 Jul 2019 |
0 commentaar
Het is en blijft een verdrietige gebeurtenis: het overlijden van een geliefde. Hoewel jouw emoties waarschijnlijk hoogtij vieren, moeten er belangrijke zaken geregeld worden. Zo is het belangrijk dat de overlijdenspapieren worden ingevuld en dat de uitvaart wordt geregeld. Hier kunnen verschillende personen jou bij helpen. Volg daarom altijd het onderstaande stappenplan.
1. Bel de huisarts
Het eerste aanspreekpunt na het overlijden van een dierbare is de huisarts. Het is de bedoeling dat hij of zij zo snel mogelijk bij u langskomt om enkele belangrijke taken op te pakken. In de eerste plaats moet het overlijden officieel worden vastgesteld. De huisarts vult op basis hiervan de overlijdenspapieren in. Daarnaast is hij of zij er om u op dit moeilijke punt te ondersteunen. Overlijdt de dierbare in een ziekenhuis of verpleeghuis? Het verplegend personeel kan dan de komst van een arts regelen.
2. Bel de uitvaartverzorger
De tweede stap die u neemt is het bellen van de uitvaartverzorger. Ondanks dat u in diepe rouw zit, moeten er namelijk praktische zaken worden geregeld. Hoe willen jullie de uitvaart bijvoorbeeld gaan vormgeven? Wat waren de wensen van de overledene? Bij dit eerste contact stelt de uitvaartverzorger een aantal vragen om te bepalen wat hij of zij op dit moment voor jullie kan betekenen.
Overvalt de situatie je en is er nog geen uitvaartverzorger geregeld? In Drente, Overijssel en Friesland kun je gebruik maken van de diensten van uitvaartonderneming Kiers.
3. Bepaal wie de overledene verzorgt
Hoewel de dierbare nu niet meer leeft, is er enige verzorging nodig. Denk aan balsemen, aankleden, haar stylen en make-up opdoen. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar dit kun je ook aan anderen overlaten. Vaak wordt dit dan geregeld door de uitvaartverzorger. Is uw dierbare in het ziekenhuis of verpleeghuis overleden? Dan wordt de verzorging vaak al ter plaatse geregeld.
4. Regel de eerste zaken
Op de dag van overlijden moeten gelijk belangrijke zaken worden geregeld. Zo doet de uitvaartverzorger aangifte van overlijden bij de Burgerlijke Stand. Daarnaast gaat hij of zij met de nabestaanden om tafel zitten. Zo leggen jullie de plaats en tijd van de uitvaart vast en worden de rouwbrieven opgesteld en naar de drukker gebracht. Een lastig moment, maar ervaring vertelt ons dat het positief bijdraagt aan het rouwproces.
Over de Auteur
Ervaren in de uitvaartverzorging
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen