FB pix Wortelkanaalbehandeling: wat is het en hoe verhelp je het? - Artikelpost

Wortelkanaalbehandeling: wat is het en hoe verhelp je het?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1269 | Aantal woorden: 535 | Datum: | 0 commentaar

De wortel van een tand of kies zie je niet, maar deze bevindt zich onder het tandvlees. Iedere wortel heeft meerdere wortelkanalen. Deze kanalen kunnen gaan ontsteken wanneer tanden niet goed gepoetst worden of een vulling gaat lekken. Maar ook bij een val kan een wortelkanaal ontstoken raken. Een ontsteking geneest niet vanzelf. Wanneer je een ontsteking niet op tijd behandelt, kan deze zich uitbreiden naar het bot en is een wortelpuntoperatie door een kaakchirurg noodzakelijk.





Hoe herken je een ontstoken wortelkanaal?

Een dikke wang en kiespijn zijn twee van de meest opvallende symptomen. Ook pijn bij warme of koude dranken en zoetigheid zijn tekenen van een ontstoken tandzenuw. Wanneer de zenuw al afgestorven is, zal de tand of kies gaan verkleuren.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Je krijgt natuurlijk eerst een plaatselijke verdoving, waardoor een wortelkanaalbehandeling vrijwel pijnloos is. Met behulp van een rubber lapje wordt de tand of kies van de rest geïsoleerd. Daarna maakt de tandarts je kies aan de bovenkant open met een vijltje. De kies wordt gereinigd door het dode weefsel en/of de ontstoken zenuw te verwijderen met vijltjes (eventueel met behulp van een boor) en desinfecterende vloeistof. Tussendoor zullen een of meerdere röntgenfoto's gemaakt worden om te kijken of de vijl voldoende diep gereinigd heeft. De lege ruimte wordt opgevuld met rubberstiftjes of vloeibare rubber en een normale vulling. De totale behandeling zal van een half uur tot twee uur duren.

Soms wordt de kies met een tijdelijke vulling gevuld, om de behandeling op een later tijdstip af te maken tijdens een langere afspraak. Vaak gebeurt dit wanneer de tandarts een volle agenda heeft maar hij de patiënt toch vast van de pijn af wil helpen. Soms is het ook beter om de kies door een kroon of brug te vervangen.

Na de behandeling

Na de behandeling kun je eventueel paracetamol slikken om de pijn tegen te gaan. Deze pijn kan soms wel een of twee dagen aanhouden. De klachten zullen gemiddeld na enkele weken of maanden verdwijnen. Het kan echter nog een half jaar tot enkele jaren duren voor de ontsteking helemaal verdwenen is. Soms helpt het om een kies opnieuw te openen en schoon te maken, maar meestal is het een kwestie van tijd.

De kans dat de ontsteking opnieuw terugkomt is vrijwel nihil. Meestal zie je geen enkel verschil met hoe de tand of kies er eerst uitzag. Dus wees niet bang voor de tandarts maar trek op tijd aan de bel om erger te voorkomen!

Over de Auteur

Tandarts

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[212 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[106 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo