FB pix Zeldzame vormen van epilepsie - Artikelpost

Zeldzame vormen van epilepsie

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1725 | Aantal woorden: 475 | Datum: | 0 commentaar

Een epileptische aandoening kan zich voordoen in verschillende vormen. Deze vormen zijn in de meeste gevallen vernoemd naar het deel in de hersenen waar de elektrische storingen plaatsvinden. Een veelvoorkomende vorm is ‘absence epilepsie’. Absence epilepsie (ookwel afwezigheids epilepsie) komt voornamelijk voor bij jonge kinderen. Deze vorm kenmerkt zich door een korte, plotselinge bewusteloosheid. Slechts een paar seconden verliest de patiënt zijn bewustzijn, waarin hij of zij voor zich uit staart, soms knippert met de ogen of lichte spiertrekkingen heeft. Absence epilepsie is bij de meeste mensen wel bekend, maar er zijn ook een aantal vormen die zeer zeldzaam zijn, zoals bijvoorbeeld heet water epilepsie en het syndroom van ESES.

Heet water epilepsie

In India is er een vorm van epilepsie ontdekt, waarbij een aanval kan worden veroorzaakt door heet water. Wanneer een patiënt met deze vorm van epilepsie in aanraking komt met heet water, bijvoorbeeld tijdens het nemen van een bad, kan er een aanval ontstaan. Deze vorm van epilepsie komt maar zelden voor en is in de meeste gevallen relatief makkelijk te behandelen. Vaak kan een verandering van de watertemperatuur of het nemen van een douche in plaats van een bad het aantal aanvallen al reduceren.

Syndroom van ESES

Het syndroom van ESES (Electric Static Epileptics in Slowsleep) is een zeer zeldzame vorm van epilepsie. Aan patiënten met dit syndroom is vaak in eerste instantie niks te zien, omdat de epileptische activiteit voornamelijk ‘s nachts plaatsvind. Wanneer de patiënt in een diepe slaap is, kan er meer dan 80% epileptische activiteit plaats vinden, zonder dat er iets te zien is aan de patiënt. Hierdoor kan de patiënt last krijgen van extreme vermoeidheid en hoofdpijn en kunnen zich taal- en spraakstoornissen voordoen. Omdat er over deze zeldzame vorm maar heel weinig bekend is, is er tot nu toe nog bijna geen effectieve medicatie gevonden.

In de meeste gevallen, ook bij de minder bekende vormen van epilepsie, is er wel behandeling mogelijk, met medicatie of door een operatie. Helaas is dit nog niet bij alle vormen het geval. Bij de moeilijk behandelbare vormen van epilepsie, zoals het syndroom van ESES, zal er soms jaren moeten worden gezocht naar de juiste medicatie of behandeling. Door verschillende medicijnen en/of behandelingen uit te proberen, en de effecten nauwkeurig in de gaten te houden, kan in sommige gevallen dan toch een effectieve behandeling worden gevonden om de epileptische aanvallen te verminderen.Over de Auteur

Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo