Zorgverzekering vergelijken: hoe kies je je eerste zorgverzekering vanaf je 18e? - Artikel Post - Artikel Marketing

Zorgverzekering vergelijken: hoe kies je je eerste zorgverzekering vanaf je 18e?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 530 | Aantal woorden: 1154 | Datum: | 0 commentaar

Voor wie 18 jaar wordt, verandert er een hoop. Een mooie leeftijd waarop velen beginnen met studeren en echt op eigen gaan staan. Ook leuk, op je 18e krijg je een aantal rechten. Zo mag je gaan stemmen en jawel, bier drinken! Aan de andere kant brengt deze leeftijd ook een aantal plichten met zich mee. Een van de belangrijkste is dat je verplicht bent zelf een zorgverzekering te regelen. Dit kan twee dingen betekenen: Of je ouders betalen de zorgpremie voor je, of je moet je zorgkosten zelf gaan betalen. In dat laatste geval wil je niet te veel betalen en wellicht een beetje hulp. Want hoe werkt dat nou een zorgverzekering afsluiten voor de eerste keer?

Oké, zorgverzekering vergelijken is zeker niet het leukste om te doen. Toch is het nuttig om hier een klein beetje tijd aan te besteden en je te verdiepen in wat voor jou als officieel volwassene belangrijk is als het gaat om zorg.

Je staat er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil, maar je zult maar wat blij zijn met een zorgverzekering die de juiste zorg voor jou mogelijk maakt, indien je er een beroep op moet doen.

Tijd en geld besparen

Misschien heb je al wat tips van je ouders gehad over hoe je een zorgverzekering moet kiezen, maar nu je baas bent over je eigen geldzaken en dit daarom goed wil regelen, is de kans groot dat je niet teveel wil betalen. Vermoedelijk ben je ook nog kern gezond op deze leeftijd, wat maakt dat je vaak een lagere premie kunt afsluiten.

Geld dat je bespaart op je zorgverzekering geef je toch liever uit aan je smartphone, bioscoop kaartjes en een biertje? Het belangrijkste bij zorgverzekering vergelijken is daarom het invullen van een keuzehulp.

De keuzehulp doet het meeste werk

De keuzehulp doet het meeste werk voor je. Deze filtert de zorgverzekeraars er uit die zorg aanbieden die specifiek voor jou belangrijk is. Een keuzehulp bespaart je niet alleen geld, maar ook een hoop tijd. Je moet er toch niet aan denken om alle zorgverzekeraars zelf te moeten afgaan?

Veel mensen zijn nog steeds over-verzekerd en nemen niet de moeite om over te stappen van zorgverkering. Dat wil zeggen dat ze betalen voor zorg waar ze geen gebruik van maken. Natuurlijk kun je het nooit helemaal zeker voorspellen welke hulp je nodig hebt, dus een breed basispakket met een eventuele aanvullende verzekering kan zeker nodig zijn, maar afhankelijk van je levensfase kun je zeker een goede inschatting maken.

Ben je een mannelijke student van 18 jaar oud? Dan heb je toch niks te maken met zwangerschap? Precies. Dus dergelijke zorg wil je niet voor betalen.

Hulpvragen bij het kiezen

Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De dekking van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de prijzen verschillen wel. Met een basis verzekering ben voor je de meest directe zorg standaard verzekerd, zoals een bezoek aan de huisarts, ziekenhuisverblijf en spoedeisende hulp. Daar hoef je verder niet over na te denken bij het invullen van de keuzehulp.

Om te beslissen of je je eventueel aanvullend moet verzekeren voor zorg die niet standaard onder de basisverzekering valt, stel je jezelf de volgende vragen:

 

  • Draag je lenzen? Dit valt niet onder de basisverzekering.
  • Gebruik je (chronisch) medicijnen? Mogelijk betaal je hier een eigen bijdrage voor.
  • Heb je vaak gaatjes of een zwak gebit? Een aanvullende tandartsverzekering helpt de kosten te drukken wanneer er wat aan je gebit moet gebeuren.
  • Doe je een sport(opleiding)? En kom je bij de fysiotherapeut omdat je je nog wel eens blesseert? Zo ja, dan is het wellicht slim om een aanvullend fysiotherapie bij je pakket te nemen.

 

 

Hoeveel keuzevrijheid wil ik?

Goed, je bent nu al op de helft met zorgverzekering vergelijken. Iets anders waar je nog rekening mee moet houden bij je keuze is hoeveel vrijheid je wil om zorg te kiezen. Zorgverzekeringen worden namelijk onderverdeeld in zogenaamde budgetpolissen, naturapolissen en restitutiepolissen.

Grof gezegd zijn budgetpolissen het voordeligst en restitutiepolissen het duurste. Wil je per se zelf kunnen beslissen naar welke behandelaar of zorginstelling je gaat, zonder beperking? Kies dan voor een restitutiepolis. Vertrouw je er op dat het aanbod van zorginstellingen waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten afdoende is voor je? Dan kun je net zo goed voor een budgetpolis gaan.

Eigen risico

Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat er in de zorg ook zoiets is als een ‘verplicht eigen risico’. Dat wil zeggen dat je altijd eerst een deel van je zorgkosten zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering, voordat je zorgverzekeraar de zorgkosten voor jou betaalt. Het verplichte eigen risico ligt dit jaar en komend jaar op €385 per jaar.

 

Vrijwillig eigen risico

Heb je een financiële buffer? En wil je je maandelijkse zorgpremie omlaag brengen. Dan kun je er over na denken om het eigen risico te verhogen. Dit deel heet ‘vrijwillig eigen risico’. Het vrijwillige eigen risico is maximaal €885 per jaar. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor wie een beetje spaargeld heeft of als je ouders willen bijspringen om je zorgpremie zo laag mogelijk te houden. Doe dit dan ook alleen wanneer je een financiële reserve hebt, maar niet zonder geld achter de hand. Dan is een rekening van maximaal €885 geen leuk nieuws. Zeker niet als je ook nog op vakantie wil dat jaar.

Zorgtoeslag aanvragen niet vergeten

Last but not least: vergeet naast zorgverzekering vergelijken niet zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een maandelijkse tegemoetkoming in je zorgkosten vanuit de overheid. Ook zorgtoeslag krijgen is één van je rechten zodra je 18 bent en zelf je zorgverzekering afsluit. Zeker wanneer je nog jong bent en minder dan de inkomensgrens verdient, met hooguit een bijbaan, is deze tegemoetkoming al gauw een mooi bedrag per maand. Dit kan oplopen tot enkele tientjes per maand. Dat maakt je maandelijkse zorgkosten ineens een stuk lager.

Hoe kom je aan zorgtoeslag? Dit regel je eenvoudig via de website van de Belastingdienst Toeslagen.

 

 Over de Auteur

Schrijft over zorgverzekeringen vergelijken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[282 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[177 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo